More

  Gastarbajterima preskup parking u Brčkom

  Bez obzira što su u posljednjih mjesec dana otvorili 73 nova parking mjesta, u JP „Putevima Brčko“ kažu da i dalje imaju problem s nedovoljnim brojem parkirališta.

  - Advertisement -

  Autor: Cvijeta Kovačević 

  Bez obzira što su u posljednjih mjesec dana otvorili 73 nova parking mjesta, u JP „Putevima Brčko“ kažu da i dalje imaju problem s nedovoljnim brojem parkirališta.

  – Najveće gužve su od 9 do 11 časova u najužem dijelu grada, u takozvanoj crvenoj zoni. Iako samo 30-ak metara od centra, na nedavno završenom Bulevaru uvijek ima mjesta za parkiranje. Tu smo u Ulici Uzunovića, iz pravca Bijeljine na ulazu u grad, otvorili 49, a u obližnjoj Ulici Svetog Save 9 novih parking mjesta. To su parking mjesta u crvenoj zoni, dok smo u plavoj zoni, u Ulici  Desanke Maksimović, otvorili 15 novih parking mjesta – kaže Mato Itrić, zamjenik direktora u „Putevima Brčko“.

  Dodaje da je u Štrosmajerovoj ulici 12 parking mjesta iz plave prevedeno u crvenu zonu, jer se ova ulica nalazi u užem dijelu grada i okružena je ulicama u kojima parkinzi pripadaju crvenoj zoni.

  Promet automobila i gužva na parkinzima posebno je povećana u posljednjih 20-ak dana, a razlog su godišnji odmori i veliki broj građana Brčko distrikta koji žive i rade u inostranstvu, a ljeti gostuju u Brčkom. Porastao je i prihod od korišćenja usluge parkiranja, koji je oko 70.000 KM mjesečno i omogućava pokrivanje troškova rada više od 30 kontrolora naplate parkinga, nabavku parkomata, dnevne karte i ostale troškove.

  Istovremeno povećan je i broj dnevnih karti koje se izdaju kada je usluga izvršena, a nije plaćena.

  – Ima naših građana iz inostranstva koji ljeti dolaze u Brčko i ne žele da plate kartu za parkiranje. Osobama koje su koristile parking, a nisu platile uslugu parkiranja, izdajemo dnevnu kartu koja omogućava parkiranje na području cijelog grada i važi 24 časa od momenta izdavanja. Cijena dnevne karte je 14 KM, a ako se plati u roku od sedam dana onda je to 50 odsto manje – kaže Itrić.

  On navodi da je preduzeće „Putevi Brčko“ sklopilo sporazum sa jednom firmom iz Londona, kojoj dostavljaju podatke o licima sa stranim registarskim tablicama koji ne plate uslugu parkiranja i koja dalje vodi postupak naplate.

  Građanima BiH koji izbjegavaju plaćanje usluge parkiranja nakon isteka roka plaćanja šalju se opomene, a nakon toga se u skladu sa zakonom o komunalnoj djelatnosti pokreće postupak prinudne naplate kod nadležnog suda.

  – Imamo potpisan sporazum sa pet advokata kojima dostavljamo podatke. Sa troškovima postupka iznos koji se na kraju mora platiti sa 20-ak KM dostigne cifru i od 200 KM – kaže Itrić i dodaje da je u prošloj godini pokrenuto oko 1.000 postupaka prinudne naplate.

  U Brčkom je 1.628 parking mjesta, od čega 667 u crvenoj zoni, 681 u plavoj i 280 u zelenoj zoni. Oko 100 parking mjesta namijenjeno je invalidnim licima. Ovdje planiraju otvoriti još 100 novih parking mjesta, ali ne mogu reći kada će to biti, jer to zavisi od odjeljenja za urbanizam i pribavljanja odgovarajućih dozvola.

  – Planirali smo nova parking mjesta u ulicama Branislava Nušića, Jovana Dučića, Ljudevita Gaja, Uzunovića i Marina Držića, ali to zavisi od toga da li ćemo dobiti potrebne građevinske dozvole – rekao je Itrić.

  Foto: Cvijeta Kovačević/RAS Srbija

  Naplata od 2016.

  Naplaćivanje usluge parkiranja u Brčkom uvedeno je prvi put krajem 2016. godine. Dnevna karta zamijenila je doplatnu kartu koja je iznosila 20 KM, a koja je zajedno sa blokiranjem vozila i njihovim premještanjem sa parkirališta osporena presudom Apelacionog suda.

  Sud je obrazložio da neplaćanje usluge parkiranja predstavlja povredu ugovorne obaveze između korisnika i JP „Puteva Brčko“ i da odgovornost korisnika treba tražiti u postupku pred osnovnim sudom, što su omogućile izmjene Zakona o komunalnoj djelatnosti.

  Izvorno objavljeno 15. augusta.

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  1 + one =