More

  Garić: Brčanski inspektor nije kriv

  Ona je rekla da inspektor Distrikta izdaje fitosanitarni certifikat o zdravstvenoj ispravnosti kojim se potvrđuje da je roba koja se izvozi zdravstveno ispravna, da nema štetnika i bolesti, te da u tom certifikatu nema porijekla i da inspektor ne utvrđuje porijeklo robe, o čemu odlučuje drugi organ.

  - Advertisement -

  Šefica Inspektorata Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Senada Garić obratila se u utorak javnosti povodom aktuelne zabrane izvoza jabuka iz Bosne i Hercegovine u Rusku Federaciju, koja je stupila na snagu u ponedjeljak, naglasivši da brčanski inspektor nije kriv u ovom slučaju.

  Ona je upoznala novinare da je u ponedjeljak održan sastanak u Upravi za zaštitu zdravlja bilja Ministarstva vanjske trgovine BiH, kojem su prisustvovali predstavnici entitetskih ministarstava za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Inspektorata Distrikta i entitetskih inspektorata, kao i pomoćnik ministra za vanjsku trgovinu.

  Garić je navela da je na sastanku razgovarano o preduzetim aktivnostima i aktivnostima koje se trebaju preduzeti u vezi s Notom Federalne službe za veterinarsku i fitosanitarnu kontrolu Ruske Federacije, a u vezi s aktuelnom zabranom izvoza jabuke iz BiH u Rusku Federaciju.

  “Ovakvim potezom je učinjena velika šteta državi, našim proizvođačima, ali je i diskreditovan Inspektorat Brčko distrikta BiH“, rekla je Garić.

  Istakla je da je na početku sastanka predložen zaključak da se ministar Šarović obrati gradonačelniku Distrikta kako bi sankcionirao inspektora koji je izdao fitosanitarni certifikat u ovom slučaju.

  “Nakon obavljene duge rasprave taj zaključak je odbačen jer je dokazano da je inspektor Vlade Brčko distrikta BiH izdao fitosanitarni certifikat u skladu sa Zakonom o zaštiti zdravlja bilja te Pravilnikom i procedurom koja je njemu propisana kao nadležnom inspektoru za tu oblast“, dodala je Garić.

  Ona je rekla da inspektor Distrikta izdaje fitosanitarni certifikat o zdravstvenoj ispravnosti kojim se potvrđuje da je roba koja se izvozi zdravstveno ispravna, da nema štetnika i bolesti, te da u tom certifikatu nema porijekla i da inspektor ne utvrđuje porijeklo robe, o čemu odlučuje drugi organ.

  „Fitosanitarni inspektor koji je pregledao robu je pregledao i dokumentaciju koju je špediter priložio uz zahtjev, od fakture do dokaza o porijeklu robe koju izdaje Vanjskotrgovinska komora, kao i uplatnicu o plaćenoj taksi. Kada je izašao na lice mjesta pregledao je kamion, koji nije bio zapečaćen, što je veliki propust, niti prije niti poslije pregleda inspektora i carine. Inspektor je skidao gajbe s kamiona, uzimao jabuke, po važećim propisima vršio sječu i na osnovu toga izdao certifikat. Vanjskotrgovinska komora je na osnovu zahtjeva izvoznika potvrdila da je to proizvod bh. porijekla, i za to neko drugi treba da odgovara a ne fitosanitarni inspektor. Inspektor je pregledao robu i on ne utvrđuje porijeklo“, pojasnila je Garić.

  Ona je navela da u BiH nije sistemski riješen problem izvoza, posebno u fitosanitarnoj oblasti, te da na granici moraju da budu sve državne službe, pa tako i fitosanitarna inspekcija koja mora da bude u sastavu Uprave za zaštitu zdravlja bilja, jer će na taj način sve procedure i propisi na svim graničnim prelazima biti isti, što sada nije slučaj, zaključila je.

  Ruski fitosanitarni inspektori u petak su naveli da je firma iz Bijeljine u Rusiju izvezla jabuke iz Poljske, a pod deklaracijom da su domaće, za šta je certifikat izdao fitosanitarni inspektor iz Brčkog, zbog čega je Rusija uvela navedenu zabranu.

  Zaključci sa sastanka

  1. Zadužuju se inspekcijski organi entiteta i Brčko distrikta BiH da dostave izvještaje o provedenim kontrolama, a u vezi sa subjektima koji su umiješani u slučaj izvoza jabuka za Rusku Federaciju, a koji nisu u skladu s propisanim Protokolom za osiguranje fitosanitarnih zahtjeva između Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor prilikom međusobnih isporuka proizvoda visokog fitosanitarnog rizika. Rok za dostavu je do 24. 1. 2018. godine. Na osnovu dostavljenih izvještaja, Uprava BiH za zaštitu zdravlja bilja će sačiniti notu prema Federalnoj službi za veterinu i fitosanitarnu kontrolu Ruske Federacije.

  2. Zadužuje se Uprava BiH za zaštitu zdravlja bilja da u saradnji s nadležnim organima entiteta i Distriktom pripremi odluku kojom će se definirati uslovi koje izvoznici moraju ispunjavati prilikom izvoza za Rusku Federaciju i prijedlog odluke dostavi Vijeću ministara BiH. Rok za donošenje ove odluke je 25. 1. 2018. godine.

  3. Nadležni organi entiteta i Distrikta su obavezni da se do donošenja odluke pridržavaju Zakona i Protokola.

  4. Imenuje se radna grupa za održavanje bilateralnih pregovora sa Federalnom službom za veterinu i fitosanitarnu kontrolu Ruske Federacije.

  5. Zadužuje se Uprava da zajedno s nadležnim organima entiteta i Distrikta redefinira postojeći spisak izvoznika voća i povrća za Rusku Federaciju.

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  63 ÷ = twenty one