More

  FUCZ: Vodostaj Save, kao i rijeka u Kantonu 10 u porastu

  U Bihaću je izmjeren vodostaj rijeke Une i iznosi 69 centimetara, a kritična tačka je 100 centimetara. Snježni pokrivač u tom gradu visok je 58 centimetara.

  - Advertisement -

  Vodostaj rijeke Save je u porastu duž cijelog toka kroz Posavski kanton. Prema posljednjim mjerenjima visina vodostaja izmjerena jutros u osam sati iznosila je 284 centimetra u Bosanskom Brodu (jučer 250 centimetara) i riječ je o normalnom stanju.

  U izvještaju Operativnog centra Federalne uprave Civilne zaštite navodi se kako je visina vodostaja u Bosanskom Šamcu iznosila 127 centimetara (jučer 64 centimetra), a u Orašju 335 centimetara (jučer 307).

  Kada je riječ o Tuzlanskom kantonu vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati, iznosio je 199,09 m.n.m., a tačka preljeva je 200 m.n.m.. U odnosu na mjerenje jučer u isto vrijeme nivo vodostaja je viši za 14 centimetara.

  U Bihaću je izmjeren vodostaj rijeke Une i iznosi 69 centimetara, a kritična tačka je 100 centimetara. Snježni pokrivač u tom gradu visok je 58 centimetara.

  Snježne padavine koje su zahvatile Unsko-sanski kanton prouzrokovale su više kvarova na elektroenergetskoj mreži. Radnici od elektrodistribucije su na terenu i vrše otklanjanje kvarova.

  U Zeničko-dobojskom kantonu vodostaj rijeka i svih vodenih tokova na području Kantona je normalan. Visina vodostaja rijeke Bosne u Zenici iznosi 250 centimetara, što je u okvirima normalnog.

  Također, u općini Kakanj u subotu je registrovano više tehničkih intervencija (ispumpavanja vode iz podrumskih prostorija) u mjestima Brežani i Rošćevina, gdje je usljed obilnih snježnih i kišnih padavina koje su zahvatile područje Kantona, došlo do plavljenja poljoprivrednog zemljišta, putne komunikacije i djelomično plavljenja podrumskih prostorija u stambenim objektima. Intervencije su uspješno završene.

  U Srednjobosanskom kantonu, tačnije na području općine Fojnica ranije je proglašeno stanje od prirodne i druge nesreće usljed obilnih padavina u MZ Gojevići, Dusina i Bakovići. Stanje se tokom noći normalizovalo.

  U Zapadnohercegovačkom kantonu vodostaj Trebižata, u vodomjernoj postaji Humac u 07:45 iznosio je 272 centimetra, a 280 centimetara je redovna obrana od poplava.

  Na području Kantona 10, vodostaji potoka i rijeka su u porastu, zbog obilnih kišnih padavina.

  Kada je riječ o Kantonu Sarajevo, na području općine Ilidža usljed kišnih padavina došlo je do porasta vodostaja na rijekama i potocima, u MZ Osjek došlo je do izlijevanja kanalizacije, dok je ulica Hendekuša i poljoprivredno dobro u Bojniku pod vodom (podzemne vode). Prestankom kišnih padavina dolazi do opadanja vodostaja.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceAnadolija

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ÷ nine = one