More

  Fotogalerija i video – Brčko: ‘Hodnici, zidovi i horizonti’

  Grupa od dvadesetak italijanskih državljana, predvođena Lukom Leonijem, novinarom i publicistom, te Silviom Ziliottom, poznatim italijanskim prevodiocem, boravila je u petak, 3. novembra, u Brčkom.

  U susretu sa članovima Književnog kluba Brčko distrikta BiH, koje je predvodio Šefko Kaloper, predsjednik ove nevladine organizacije, vođena je dvosatna panel-diskusija na teme ljudskih prava i sloboda u Brčkom, i u cjelini bosanskohercegovačke društvene stvarnosti.

  Da li intelektualci, književni stvaraoci i novinari susreću opasnosti u svom životu i radu, kakve su razlike u njihovom položaju u odnosu na druge dijelove BiH, postoji li sloboda izražavanja, da li postoji cenzura i zbog čega su izloženi autocenzuri, kakav je njihov položaj danas, u odnosu na društveni položaj koji su imali do sukoba u zadnjem ratu, kako se aktuelna politika odnosi prema književnom i drugom stvaralaštvu, i brojna druga pitanja, dominirala su ovim susretom.

  Koji je na kraju zanimljivog i lijepog dočeka završio sevdalinkom, iz grla svih nacija i četiri religijske zajednice, koje žive u Brčkom. Brčaci su goste ispratili pjesmom…

  Inače, ova grupa stranih državljana obišla je još neke gradove u BiH, kao što su Prijedor i Doboj, te se zaputila ka Vukovaru. A njihova krajnja destinacija je Jasenovac.

  Svugdje su razgovarali sa članovima pojedinih društvenih asocijacija, sagledavajući stepen uspješnosti izgradnje postkonfliktnog društva.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  forty two ÷ six =

  Čitano

  Povezani članci