More

  Fotogalerija: Studenti s pet bh. univerziteta čistili nišane u Potočarima

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  U Memorijalnom centru Potočari je u povodu 25. maja, koji se u nekadašnjoj Jugoslaviji obilježavao kao Dan mladosti, u suradnji sa pet univerziteta iz BiH – Sarajevo, Tuzla, Mostar, Zenica i Bihać, realizovana je akcija čišćenja nišana, javlja Anadolu Agency.

  Studenti pet bosanskohercegovačkih univerziteta su imali priliku i da upoznaju preživjele genocida i sudjeluju na času historije.

  Organizatori i studenti se nadaju se da će ista ili slična inicijativa biti organizirana i u drugim područjima u BiH, a da će inicijatori biti upravo studenti sudionici ovog projekta.

  Projekt nazvan “Uređivanje Memorijalnog centra Srebrenica – Žepa – Dan mladosti” otvorila je predsjednica Udruženja Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa Munira Subašić i predstavnici studentskih unija svakog od pet univerziteta sudionika u projektu.

  “Danas je Dan mladosti i studenti s pet Univerziteta se druže sa našim bijelim nišanima. Pranjem bijelih nišana na neki način je odata počast i pažnja prema mrtvoj djeci. Više od 350 studenata su pokazali poštovanje prema našoj djeci. Sa ovog mjesta šaljemo poruku cijelom svijetu ‘da se ne zaboravi i ne ponovi'”, izjavila je Subašić.

  Noris Sakić, predstavnik studenata iz Tuzle, kazao je kako je u Srebrenicu došlo 50 studenata iz Tuzle.

  “Nadamo se da će nas iduće godine biti još više. Studenti su zadovoljni cijelom akcijom i najavljuju dolazak i naredne godine”, rekao je Sakić.

  Ermin Sardarević, predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu, kazao je da su on i njegove kolege ponosni što su imali priliku da učestvuju u današnjem uređenju Memorijalnog centra.

  “Ovo je prvi put da se ovoliki broj mladih ljudi sa različitih univerziteta angažuje i uradi konkretno. Mi danas ovdje svojim priustvom svjedočimo i obećavamo svima da nećemo nikome nikad dozvoliti da nas ubija, da siluje naše majke i sestre. Mi ćemo u Potočarima i Srebrenici biti drugim danima, osim 11. jula”, rekao je Sardarević.

  Muhamed Kozica, student iz Bihaća, rekao je kako Srebrenica pripada svima i da je zato važno posjećivati ovo mjesto.

  “Važno je da dođemo ovdje, vidimo i osjetimo tugu svih nas. Srebrenica je svih nas. Mnogi su poslije rata otišli iz BiH, ali mi ostajemo i ne idemo nigdje. Ovdje smo da podsjećamo na genocid i da se nikom više ne ponovi”, rekao je Kozica.

  Denis Vejzović, predstavnik studenata iz Zenice, izrazio je nadu da će u narednim godinama biti još više studenata u Potočarima.

  “Ono što bi trebala da bude poruka današnje priče jeste da se sjetimo izostanka ljudskosti koji se ovdje desio. Sve je manje ljudskosti u ljudima, a Srebrenica je najbolji primjer za to. Nadam se da će ova akcija postati tradicionalna. Siguran sam da će se studenti iz Zenice uvijek odazvati. Nije ovdje stvar vjere i religije, nego ljudskosti”, rekao je Vejzović.

  Studentu iz Mostara Senadu Đuderiji je ovo prvi dolazak u Srebrenicu.

  “Nas 200 je došlo iz Mostara, i kada smo ušli u Memorijalni centar Potočari, shvatili smo koliko smo zapravo mali naspram svih ovih nišana. Poruka je da nas svaki dan ovdje treba da dođe i bude više nego što je nišana, da bi prenosili poruku i spasili od zaborava. Svi smo mi iz Srebrenice”, rekao je Đuderija.

  U Memorijalnom centru Potočari 11. jula ove godine bit će održana još jedna kolektivna dženaza i ukop žrtava genocida u Srebrenici i obilježena 22. godišnjica genocida u toj UN-ovoj “zaštićenoj enklavi”.

  U napadu koji je Vojska RS izvršila u Srebrenici u julu 1995. godine, koji je od strane međunarodnih sudova okarakterisan kao genocid, ubijeno je više od osam hiljada Bošnjaka.

  Dosad su u mezarju Memorijalnog centra Potočari ukopane 6.504 žrtve genocida.

  Foto: Anadolija
  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceAnadolija

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  twenty one − = fifteen