More

  Fotogalerija: Prvi državni zatvor u BiH

  U Vojkovićima.

  - Advertisement -

  Danas je održana konferencija za medije Ministarstva pravde BiH i Suda BiH u vezi izgradnje prvog državnog zatvora u Bosni i Hercegovini – u Vojkovićima.

  Državni zatvor se sastoji od deset objekata od čega su objekti A, B, C i D namijenjeni smještaju osuđenika i pritvorenika, dok su ostalih šest servisni objekti (medicinski blok, sportska dvorana, radionica i kuhinja).

  Izgradnja zatvora finansirana je kreditom Razvojne banke Vijeća Evrope od 19,3 miliona eura. BiH je uložila 6,45 miliona eura, donacije EU iznose 9,15 miliona eura, tehnička pomoć Evropske komisije 1,7 miliona eura, donacija Švedske je dva miliona eura, a vlada Sjedinjenih Američkih Država osigurala je 1,1 milion dolara za obuku zatvorskog osoblja.

  Kompleks zatvora nalazi se na površini od 24.000 metara kvadratnih, a svaka ćelija u kojoj će biti smješten po jedan zatvorenik, bit će površine 12 kvadratnih metara.

  Izgradnja i funkcioniranje budućeg državnog zatvora u potpunosti je usklađeno s evropskim zatvorskim pravilima i standardima.

  Fotogalerija: N1

  Realizacijom planiranog projekta BiH je dobila zatvorske kapacitete maksimalne sigurnosti, kapaciteta 348 mjesta, od čega 298 za zatvorenike i 50 za pritvorenike.

  Ovim će se značajno rasteretiti kapaciteti entitetskih zatvorskih kapaciteta i riješiti problem njihove prebukiranosti, ali i doprinijeti boljoj resocijalizaciji počinitelja “lakših” krivičnih dijela i boljoj ukupnoj sigurnosnoj situaciji u BiH.

  N1
  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceN1

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  six ÷ = 6