More

  Fotogalerija: Predstava ‘Sabirni centar’ u Brčkom

  Takmičarski program 34. Susreta pozorišta Bosne i Hercegovine u Brčkom.

  Predstavom “Sabirni centar” Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banje Luke i Pozorišta Prijedor, autora Dušana Kovačevića i redatelja Marka Misirače, u ponedjeljak navečer, nastavljen je takmičarski program 34. Susreta pozorišta Bosne i Hercegovine u Brčkom.

  Akteri predstave se vraćaju u ne tako davnu prošlost, u Banju Luku i Krajinu 1990. godine, uoči rata u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

  “U doba početka privatizacije i pljački velikih firmi pod maskom ‘stimuliranja privatnog biznisa’, i kroz ideju profesora istorije o stvaranju Gradskog muzeja narodne revolucije u želji da očuva tekovine Narodno-oslobodilačke borbe, lociramo kada je i kako [ponovo!] počelo i kako se razvijalo ludilo na ovim prostorima”, riječi su Misirače.

  Ova predstava funkcionira na više nivoa: i kao društveno-politička groteska, i kao intimna porodična drama.

  “Sabirni centar” je prva koprodukcija između Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banje Luke i Pozorišta Prijedor.

  U predstavi glume: Đorđe Marković, Nataša Ivančević, Ljubiša Savanović, Slađana Zrnić, Boris Šavija, Miljka Brđanin, Zlatan Vidović, Bojan Kolopić, Snježana Štikić, Siniša Vučićević, Aleksandar Stojković, Goran Jokić, Boško Đurđević i Dean Batoz.

  Fotoreporter: Kenan Ibrišimović - Krši

  Istoimeni film

  “Sabirni centar” je jugoslavenski film, napravljen 1989. godine, u režiji Gorana Markovića, koji je adaptirao scenario zajedno sa Dušanom Kovačevićem, po njegovoj istoimenoj knjizi.

  I u ovoj predstavi se radi o adaptaciji teksta Dušana Kovačevića.

  Dean Batoz koji igra lik Srećka Ruzmarina, odnosno u ovoj predstavi Salka Ruzmarina, kaže da je teško na pozornici tumačiti lik na koji je publika navikla na filmskom platnu.

  “Bez obzira na promjenu lokacije, predstava funkcioniše i, prema reakcijama publike, rekao bih da je ova izmijenjena verzija prihvaćena. Ovo je već četvrta predstava koju radim sa Markom Misiračom i, zahvaljujući njemu, ime Pozorišta Prijedor pojavilo se na nekim značajnijim festivalima”, rekao je Batoz.

  Iako je premijera predstave bila relativno skoro, glumac Đorđe Marković rekao je da nije bilo većih poteškoća u pripremi za ovaj festival.

  “Marku sam jako zahvalan što me izabrao za ovu ulogu, jer sam veoma jugonostalgičan i zaista volim ovu ulogu, pronalazim se u njoj”, istakao je Marković.

  U pratećem dijelu programa upriličen je Susret sa glumicom i pjevačicom Oliverom Katarinom.

  ‘Grad u teatru, teatar u gradu’

  U takmičarskom dijelu programa Susreta ove godine će biti izvedeno osam predstava iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

  Predstave u odabiru selektora Almira Bašovića odraz su ovogodišnjeg mota manifestacije “Grad u teatru, teatar u gradu”.

  Cijena pojedinačne karte je pet konvertibilnih maraka.

  Susreti traju do 24. novembra.

  Kompletan program Susreta.

  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  twenty seven + = thirty two