More

  Fotogalerija: Obilježena godišnjica brčanske Brigade ARBiH

  - Advertisement -

  Izložbom likovnih radova učenika osnovnih i srednjih škola u brčanskom Islahijjetu, u ponedjeljak je počelo obilježavanje 25. godišnjice 108/215. Viteške motorizovane brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine – Brčko.

  Obilježavanje je nastavljeno jučer, polaganjem cvijeća na svim lokalnim obilježjima u mjestima: Šatorovići, Omerbegovača, Dizdaruša, Rijeke, Klanac, Stari Rasadnik, Broduša, Ivici, Palanka, Brka, Okrajci, Ograđenovac, Vukelji, Ćoseti, Čande, Gornji Rahić, Maoča i Rašljani.

  Foto: Facebook

  Danas je proučen tevhid šehidima i poginulim borcima u džamiji u Gornjem Rahiću, nakon čega je položeno cvijeće i odata pošta šehidima i poginulim borcima na Šehidskom mezarju u ovom mjestu.

  Foto: Kenan Ibrišimović/Otisak.ba

  Obilježavanje je nastavljeno polaganjem cvijeća na Centralnom spomen-obilježju šehidima i poginulim borcima u Brčkom.

  Foto: Kenan Ibrišimović/Otisak.ba

  Završna manifestacija u sklopu jubilarne godišnjice legendarne Brigade upriličena je večeras svečanom akademijom u brčanskom Domu kulture.

  Akademija je započela obraćanjima, a završena kulturno-umjetničkim programom.

  Foto: Otisak.ba

   

  Organizator ovih aktivnosti je Koordinacija boračkih udruženja Armije Republike Bosne i Hercegovine – Brčko distrikt.

  Historija

  Braneći vlastite živote i ne poginjući glavu pred velikom vojnom silom koja se obrušila na naš grad, izbjegli Brčaci s mještanima Dizdaruše, Četvrtog Jula, Klanca, Gluhakovca, Meraja, Ivika, Kolobare, Broduše, Broda, Omerbegovače i ostalih mjesnih zajednica, te sela sa bošnjačkim i hrvatskim stanovništvom, formirali su liniju odbrane dugu oko 85 kilometara. Za kratko vrijeme ustrojena je i formirana jedna od najboljih brigada Armije Bosne i Hercegovine, koja pod kontrolom drži tzv. Sjeverni koridor.

  Za to vrijeme se od Brke do Rašljana organizira civilni život sa svom neophodnom infrastrukturom. U tim teškim trenucima demonstriran je visok stepen zajedništva i solidarnosti, u čemu posebno svijetao primjer čini razumijevanje i pomoć koju su iskazali mještani Brke, Palanke, Ograđenovca, Gornjeg Rahića, Čanda, Ćoseta, Maoče, Rašljana i Islamovca. Brigada je među prvima formirala manevarske jedinice u Armiji, samostalno je izvodila ofanzivna i kontraofanzivna borbena dejstva (Bukvik, Lipovac, Donja Brka, Boderište).

  Jedinice Brigade učestvovale su na svim ratištima BiH, a posebno treba naglasiti: Gradačac, Čelić, Kalesija, Vozuća, Bosanska Krajina, kao i otvaranje koridora za prihvat Srebreničana.

  Pripadnici 108/215. Viteške motorizovane brigade uništili su oko 108 oklopnih sredstava neprijatelja te nekoliko letjelica. Isto tako samostalno je formirala oklopnu jedinicu, kao i ratnu bolnicu i sanitet, čiji je doprinos neizmjerljiv.

  Veliki doprinos uspjesima Brigade dali su građani “slobodne brčanske teritorije” i brojna dijaspora. Treba napomenuti da je Brigada iznjedrila 34 Zlatna ljiljana, dva pripadnika su ponijela priznanje Srebreni štit, kao i to da je veliki broj vojnika i starješina javno pohvaljen i nagrađen od komande Glavnog štaba Armije RBiH i komande Drugog korpusa.

  Kao kruna svih ovih uspjeha, Brigada je Odlukom Predsjedništva BiH proglašena viteškom.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  eighteen − ten =