More

  Fotogalerija: Mještani Krepšića traže da se riješi problem održavanja staze

  Stazom njihova djeca svaki dan pješače do škole, odlaze do igrališta i šetaju.

  - Advertisement -

  Mještani brčanske mjesne zajednice Krepšić, posljednjih mjeseci, traže da im se riješi problem održavanja staze duge nešto više od jednog kilometra, kojom njihova djeca svaki dan pješače do škole, odlaze do igrališta i šetaju.

  Staza, širine metar i po, je sa obje strane zarasla u travu i mještani strahuju da bi djeca mogla da padnu u, travom i šibljem zarasli, kanal koji se nalazi pored staze ili da ih, kako ističu, ne daj Bože, ujede zmija.

  Ovom stazom, svakodnevno, prolazi oko tridesetoro djece koji pohađaju osnovnu školu u Krepšiću. Škola, u kojoj se nastava odvija do četvrtog razreda, se nalazi u drugom dijelu sela. Većina đaka živi u Krepšiću, dok manji broj njih u školu dolazi iz susjednog Vučilovca.

  Staza je izgrađena prije nekoliko godina upravo sa ciljem da bi djeca, ali i odrasli, izbjegli kretanje glavnim magistralnim putem Brčko – Banja Luka koji prolazi kroz ovo mjesto i koji je bio jedini put do škole, matičnog ureda, prostorija mjesne zajednice, mjesnog groblja, igrališta i drugog.

  Nadležnost

  Prvih nekoliko godina su je mještani redovno održavali koseći travu sa obje strane, ali su prestali sa ovim poslom jer, kako ističu, više ne mogu da troše svoj novac za ono što bi trebalo da bude u nadležnosti Brčko distrikta.

  Zatražili su od komunalnog preduzeća u Brčkom da preuzmu ovaj posao, ali su dobili odgovor da to nije u njihovoj nadležnosti. Potom su nastavili da šalju dopise drugim, za ova pitanja, nadležnim ustanovama u Distriktu, pa čak i u Bijeljini, jer se staza nalazi pored glavnog puta za čije održavanje je zaduženo Javno preduzeće “Putevi Republike Srpske”. Konačan odgovor je bio da, u stvari, niko nije nadležan za održavanje staze niti je staza uplanjena u zemljišnim knjigama.

  Ovakva “nepostojeća staza” je, navode mještani, izgrađena zahvaljujući stranačkom amandmanu, i to na zemljištu koje je u privatnom vlasništvu. Navodno su mještani, prije gradnje, pristali da daju dio svoje zemlje za potrebe izgradnje staze.

  Oni kažu da su, nekoliko puta, radnici Javnog preduzeća “Komunalno Brčko”, na molbu pojedinaca, došli i pokosili travu oko staze, ali da to dugoročno ne vodi ničemu.

  Put do škole dodatno otežava porušeni most, gdje je napravljen alternativni prijelaz za pješake, ali skoro da i ne služi u tu svrhu, s obzirom na to da je i tu sve zaraslo i niko ne održava…

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  seven × = 7