More

  Fotogalerija: Majke Srebrenice na dženazu u Potočarima neće pozvati Mladena Grujičića

  Mjesec do dženaze.

  - Advertisement -

  Tačno mjesec dana prije obilježavanja 22. godišnjice genocida u Srebrenici, preživjele majke Srebrenice danas su u Tuzli organizovale još jednu mirnu šetnju.

  Preživjele Srebreničanke će 11. jula biti u Memorijalnom centru u Potočarima gdje će mnoge od njih pokopati posmrtne ostatke svojih najmilijih.

  Prema trenutnim informacijama, svoj konačan smiraj ove godine će pronaći 66 žrtava genocida, koje su identifikovane u proteklom periodu.

  “Ovo nije konačna cifra, jer svi koji do 11. jula budu identifikovani bit će ukopani ove godine u Memorijalnom centru u Potočarima. Pored ovih 66 posmrtnih ostataka, mi imamo određen broj kostiju koje su nakon DNK analize dobile ime i prezime, ali se porodice ne odlučuju na ukop, jer misle da će pronaći još neke dijelove”, kazala je predsjednica Udruženja Žene Srebrenice Hajra Ćatić.

  Rekla je i da pripreme za predstojeći kolektivni ukop idu prema utvrđenom planu.

  “Bivši načelnik Ćamil Duraković je predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 22. godišnjice genocida u Srebrenici, a novi načelnik (Mladen Grujičić, op.a.) se ne oglašava u povodu obilježavanja godišnjice genocida i dženaze u Potočarima. Kako smo čuli iz medija, on bi došao ako bismo ga pozvali, ali mi to nećemo učiniti”, istakla je Ćatić.

  Potpredsjednica Udruženja Žene Srebrenice Nura Begović za Klix.ba je istakla da će i ove godine 11. jula u Potočarima biti pozvane zvanice kao i ranijih godina.

  “Pozivi su pripremljeni, a pozvat ćemo sve ljude dobe volje, kao i one koji su se već izjasnili da će doći. Također, pozvat ćemo i ambasadore, visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka. Ove godine ne očekujemo upućivanje poziva za neku posebnu osobu”, istakla je Begović.

  Inače, okupljeni Srebreničani iz centra Tuzle i danas su podsjetili na sporadično odvijanja procesa pronalaska, ekshumacije i identifikacije žrtava genocida koji je počinjen 1995. godine.

  Amir Kulaglić jedan je od preživjelih žrtava srebreničkog genocida. Te kobne 1995. godine izgubio je sve muške članove porodice.

  Teška sjećanja vežu ga za rodno mjesto, ali i pored silnog bremena koje mu je život nametnuo, skupio je snage te se vratio u Srebrenicu u kojoj danas živi i radi.

  “Do danas sam pronašao određen dio nekompletnih skeleta, a još uvijek tražimo četiri osobe. Imamo jednu ili dvije kosti, ali čekamo da pronađemo još neke dijelove”, izjavio je Kulaglić.

  Istakao je da sve preživjele žrtve genocida boli činjenica da još uvijek najveći dio posmrtnih ostataka njihovih najmilijih nije pronađen.

  “Najveći broj preživjelih umire tako da neće ni dočekati trenutak da pronađu posmrtne ostatke svojih najmilijih i da ih na dostojanstven način ukopaju”, dodao je on.

  Smatra i da najveću odgovornost u sporom procesu traženja, ekshumacije i identifikacije posmrtnih ostataka nestalih snosi Institutu za traženje nestalih BiH (ICMP), kao i tužilaštva koja su iskomplikovala proceduru izlaska na teren, sondiranja terena, ali i identifikacije i obavještavanja.

  “Veliku odgovornost snose i oni koji su učestvovali u počinjenju gendocida jer još uvijek nisu doživjeli neku ličnu katarzu kako bi obznanili ili pokazali mjesta na kojima su ukopani ili uništeni posmrtni ostaci naših najmilijih”, zaključio je Kulaglić.

  Foto: Kenan Ibrišimović
  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceKlix.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  sixteen ÷ = 2