More

  Fotogalerija: Brojne štete na javnim i privatnim objektima nakon nevremena u Brčko distriktu

  Kancelarija za upravljanje javnom imovinom, prema riječima Miće Simikića, procijenila je štetu na Osnovnoj školi u Maoči na oko 22.000 konvertibilnih maraka.

  U noći sa ponedjeljka na utorak Brčko distrikt je zahvatilo olujno nevrijeme, nakon čega su zabilježene brojne štete na javnim i privatnim objektima.

  Vlada Distrikta je održala vanredni kolegij u dva dijela – ujutro i poslije podne, nakon čega se medijima obratio šef Pododjela za zaštitu i spašavanje [Odjel za javnu sigurnost u Vladi] Mićo Simikić.

  Mićo Simikić [Otisak.ba]
  Operativni centar ovog odjela dobio je oko 60 poziva, a najveće štete su zabilježene u Maoči, Rašljanima, na Prutačama, u Gornjem Rahiću, Vujičićima, Prijedoru, dijelovima Skakave, naveo je Simikić.

   

  Najveća šteta na školi u Maoči

  Najveća šteta na javnim objektima zabilježena je u Maoči, gdje se srušio dio krova sa Osnovne škole.

  Kancelarija za upravljanje javnom imovinom, prema riječima Simikića, procijenila je štetu na oko 22.000 konvertibilnih maraka, a štete na ostalim javnim objektima su manje.

  U ranijoj izjavi za Otisak šef Odjela za obrazovanje u brčanskoj Vladi Senad Osmanović, koji je sa predsjednikom Skupštine u ovom gradu Esedom Kadrićem obišao ovu školu, rekao je da se nastava do daljnjeg neće odvijati.

  Simikić je kazao da je posao sanacije preuzeo Odjel za obrazovanje.

  Oštećenja su zabilježena i na školama u brčanskim mjesnim zajednicama Bukvik i Zovik, koje je Osmanović također obišao.

  Stanje elementarne nepogode neće biti proglašeno jer, kako je kazao Simikić, Vlada ima okvirne sporazume sa preduzećima koja su odmah krenula sa sanacijom štete na javnim objektima.

  Privremeni smještaj za dvije porodice

  Odjel za raseljene osobe, izbjeglice i stambena pitanja te Odjel za zdravstvo i ostale usluge pružit će pomoć za dvije porodice iz Rašljana i Gornje Skakave, jer zbog šteta koje su zabilježene nisu u mogućnosti da žive u svojim objektima, te će se za njih pronaći privremeni smještaj, dok se štete ne saniraju, naveo je Simikić.

  Vatrogasci i Civilna zaštita imali su 30-ak intervencija nakon što su stabla padala na puteve i objekte.

  Zabilježene su i štete na Domu kulture u Ulicama i Društvenom domu u Skakavi, a posao sanacije preuzela je Kancelarija za upravljanje javnom imovinom.

  Na privatnim objektima također su zabilježene štete, ali je većina vlasnika krenula sa sanacijom, tako da Vlada neće formirati komisiju za procjenu šteta, istakao je Simikić.

  Fotoreporter: Kenan Ibrišimović
  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  five × six =