More

  Fotogalerija: Borci II Bataljona 108/215. Brčanske brigade dostojanstveno obilježili godišnjicu

  - Advertisement -

  U nedjelju, 2. jula 2017. godine, borci II Bataljona 108/215. Viteške motorizovane brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine Brčko obilježili su godišnjicu, javio je Dzematrahic.ba.

  Obilaskom spomen-obilježja i mezaristana u mjesnim zajednicama Ograđenovac, zaseok Vukelji, Čande, Ćoseti i Gornji Rahić, sportskim susretom na igralištu Sedme osnovne škole, druženjem uz jelo te prigodnim govorom, kao i prikazivanjem orginalnih snimaka iz rata, borci su se mogli uz međusobno uvažavanje prisjetiti niz zgoda i nezgoda, kao i palih boraca iz posljednjeg rata ’92-’95.

  Ovo je prvi put javno okupljanje boraca u centru Gornjeg Rahića nakon rata, s tim treba podsjetiti da je jedna uža skupina boraca to svake godine održavala i prisjećala se proteklog perioda koji je bio dosta težak za našu zemlju i naš rodni kraj.

  Izlaganje Rize Čivića na obilježavanju godišnjice:

  – Poštovane porodice šehida i poginulih boraca, ratni vojni invalidi, dragi borci Drugog bataljona 215. Motorizovane brigade Brčko, prijatelji, gosti i svi prisutni: Eselamu alejkum i dobar dan. Hvala vam što ste danas ovdje da zajedno na prigodan način evociramo uspomene i prisjetimo se historijske uloge Drugog bataljona u odbrambeno-oslobodilačkom ratu.

  Drugi bataljon 215. Motorizovane brigade Brčko je nastao združivanjem manjih samoorganizovanih borbenih grupa i jedinica koje su bile oformljene u mjesnim zajednicama Gornji Rahić, Ograđenovac, Čande i Ćoseta, kao reakcija i odgovor na zbivanja u Bosni i Hercegovini i rat u Hrvatskoj i Sloveniji.

  U Gornjem Rahiću je formirana operativna grupa Zelenih beretki koja je spremno izvodila odbrambena i ofanzivna borbena dejstva, a u ostalim mjesnim zajednicama krizni štabovi koji su vodili brigu o sigurnosti u zajednici.

  Uvezivanjem ovih jedinica iz naših mjesnih zajednica, sredinom maja mjeseca 1992. godine formiran je Drugi odred Četvrtog bataljona 108. Brigade Brčko. Eskalacijom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i omasovljavanjem borbenih jedinica, Naredbom viših komandi ARBiH, došlo je do transformacije Brigade i novog formacijskog ustrojstva. Brigada je preimenovana u 215. Motorizovanu brigadu, a Drugi odred je transformiran u Drugi bataljon sa jasno preciziranom zonom odgovornosti, vrstom i obimom borbenih dejstava za koje je bio zadužen. Na ovaj način stvoreni su preduslovi za efikasniji i uspješniji sistem rukovođenja i komandovanja jedinicama u borbenim dejstvima. U ovom formacijskom obliku Drugi bataljon je djelovao do kraja rata i uspješno izvodio odbrambena i ofanzivna dejstva u reonu Lipovca, Ivakovića, Sekulića, Donjeg Rahića, Pekića, Suljagića Sokaka, Vranovače, Boderišta i drugim djelovima brčanskog ratišta.

  Interventne jedinice Drugog bataljona borbeno su djelovale i na ratištima izvan zone odgovornosti u Brčkom, pružajući na taj način neophodnu pomoć jedinicama u Gradačcu, Čeliću, Majevici, Vozućoj. Ovdje treba istaći i doprinos naših boraca pri probijanju koridora za izvlačenje jedinica iz okruženja Srebrenice, što je javno prezentovala komanda 28. Divizije Drugog korpusa.

  Kroz jedinicu je prošlo više od hiljadu boraca, a brojno stanje se periodično mijenjalo, tako da je u prosjeku Bataljon brojao oko petsto boraca.

  U historiji i našim srcima ostaće trajno zapisana imena naših boraca koji su dali svoje živote u odbrani domovine i mi smo duboko svjesni njihove žrtve koju nije moguće zamijeniti ili nadoknaditi. Tokom današnjeg dana predstavnici Drugog bataljona su posjetili šehidska mezarja, položili cvijeće i pred duše naših šehida proučili Fatihu.

  Naši heroji i mi nismo se borili za odlikovanja, mi smo se borili za slobodu, čast i dostojanstvo, za ideju Bosne i Hercegovine u punom smislu riječi sa svim osobenostima. Hrabrost i ljudskost naših boraca kao i strateške odluke pojedinaca i institucija, spriječili su ostvarenje ciljeva agresora, pa naša teritorija nije doživjela sudbinu brojnih gradova u BiH.

  Iz naše časne prošlosti trebamo crpiti pouke za građenje života u domovini Bosni i Hercegovini i zajedničkoj budućnosti sa svim domoljubima, vratiti dostojanstvo borcima, ranjenicima i porodicama šehida i poginulih boraca, te jačati jedinstvo boračke organizacije.

  Naše današnje okupljanje je početak organizovanog obilježavanja godišnjica Drugog bataljona, ujedno i poziv svima nama da sistemski u narednom periodu prikupljamo historijski materijal i građu za monografiju i spomen-sobu naše borbene jedinice i da trajno čuvamo sjećanje na naše heroje i naznačajniji dio historije našeg kraja. Hvala.

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  82 ÷ = forty one