More

  Foto: Uspješni Brčak – Stephan Truly Busch

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Tekst i foto: Adis Mujdanović

  Stephan Truly Busch iz Njemačke, penzionisani profesor njemačkog i engleskog jezika, i doktor pedagoških nauka, ovih dana je boravio u Brčkom. Njegova posjeta ovom gradu nije bila turistička ili poslovna. Naime, on je rođeni Brčak.

  Ovaj 68-godišnjak rođen je kao Sejfudin Bušatlić, završio je srednju školu u Brčkom 1967. godine, a svoje obrazovanje je nadograđivao u visokoškolskim ustanovama u Bosni i Hercegovini, Njemačkoj, Hrvatskoj i Indiji.

  Stalno je nastanjen u gradu Wolfenbuettel, u njemačkoj pokrajini Donja Saksonija, ima sina, dvije kćerke i jednog unuka. Njegova prva supruga, koja je umrla, bila je Njemica, a trenutno je oženjen Bosankom, koja je iz Janje. U Brčko, gdje živi jedan dio njegove porodice, dolazi najmanje dva puta godišnje.

  Promjena imena i porijeklo

  On je u razgovoru za Otisak.ba pojasnio zašto se odlučio na promjenu imena, ističući porijeklo svoje porodice.

  “Znao sam da sa tadašnjim imenom Sejfudin ne mogu daleko doći, i onda sam kod njemačkih organa zatražio promjenu imena. Busch je skraćenica od Bušatlić, a Truly je skraćenica od mog bivšeg nadimka Truman. To ne znači da ja manje volim svoj narod i svoje ime. Imam dvojno državljanstvo. Moja porodica potiče od poznate albanske dinastije Bušati. Mahmud-paša Bušati, čiji smo mi potomci, jedno vrijeme je bio paša pašaluka u Skutarima, koji su godinama vladali Albanijom. Zbog neke revolucije su protjerani. Oni koji su protjerani u Crnu Goru dobili su prezime Bušatlić, a oni koji su otišli u Tursku Bušati. Znači – ja sam Sejfudin-beg Bušati”, ispričao je on, rekavši da se osjeća internacionalcem.

  Počasni doktorat u Kambodži – životno djelo

  Nakon što je više od 40 godina (1973-2014) radio u njemačkim školama i otišao u penziju, baveći se tzv. cjeloživotnim učenjem i radeći na reformi školstva u Njemačkoj, uspješno ukazujući na mnoge nedostatke i mogućnosti poboljšanja, posvetio se radu kao gostujući profesor na univerzitetima širom svijeta, držeći predavanja, uglavnom, o školstvu u Evropi.

  Angkor univerzitet u Kambodži ove godine mu je dodijelio počasni doktorat iz filozofije: “Na njega sam ponosniji nego na svoj akademski doktorat. Taj doktorat osjećam kao priznanje za svoje životno djelo”, naglasio je Busch.

  Kao svoj prvi poslovni uspjeh izdvojio je odlazak u predstavništvo sarajevske kompanije Energoinvest i rad sa Emerikom Blumom i Miletom Akmadžićem. Također, istakao je i nagradu za socijalni rad (pomoć izbjeglicama za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini), koju mu je dodijelio Gerhard Schroeder, nekadašnji njemački kancelar.

  Srozavanje obrazovanja

  S obzirom na to da je dobro upućen u stanje u obrazovanju u Brčkom, podijelio je svoje mišljenje na tu temu:

  “Srozavanje obrazovanja je karakteristično za čitav svijet. Razlog je razvoj tehnologije, a obrazovanje nije išlo u korak sa tim. Drugi razlog je važnost vrijednosti kojima se prije davalo mnogo značaja, a koje su sada beznačajne. Moramo se prilagoditi promjenama. Privatnim univerzitetima treba dati šansu”, kazao je na kraju razgovora za Otisak Stephan Truly Busch.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  + 50 = fifty nine