More

  Foto: Upravnici zgrada u Š naselju zahtijevaju otklanjanje pravnih pogreški

  Šesnaestog marta održan je sastanak upravnika zgrada u brčanskom Š naselju, mjesna zajednica Bijeljinska cesta, na kome se raspravljalo o problemu parkinga.

  Istaknuto je da je 2. septembra 2006. godine Komisija za određivanje zemljišta koje pripada stambenim zgradama donijela odluku koja ima retroaktivno dejstvo, suprotno članu 39. Statuta Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

  U stavu 2. ovog člana Statuta, između ostalog, kaže se kako “u izuzetnim slučajevima određene odredbe zakona mogu imati retroaktivno dejstvo, pod uslovom da se ne ukida i ne umanjuje ni jedno već stečeno privatno pravo fizičkog ili pravnog lica”.

  Upravnici zgrada upozoravaju da ista odluka nikada nije dostavljena građanima, kako bi na pravno valjan način mogli reagirati u zaštiti svojih prava.

  “Na neki način, u vezi s ovim je i odluka o utvrđivanju infrastrukture koja se daje na korištenje i upravljanje Javnom preduzeću Putevi Brčko d.o.o, a koju je 9.5.2016. godine donio gradonačelnik, a u kojoj je, članom 2. stavom 6, navedeno da ta infrastruktura obuhvata… ulice u naseljima i gradu Brčko i na njime obilježene parking površine.”

  Upravnici zgrada smatraju da je u primjeni obje odluke došlo do grubog kršenja vlasničkih i drugih prava građana na području ove mjesne zajednice, “jer je pomenuto preduzeće ušlo u dvorišne prostore zgrada i suprotno članu 195. i 162. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o komunalnim djelatnostima Brčko distrikta, samovlasno, bez znanja i saglasnosti stanara vršilo prekopavanja, postavljanja brojnih saobraćajnih znakova i iscrtavanja parkinga u dvorištima zgrada, što je direktno u suprotnosti sa postojećim propisima i Statutom Distrikta”.

  Zatraženo je da Skupština i Vlada nađu načina kako da se otklone ove pravne nedosljednosti, stoji u zahtjevu upućenom ovim institucijama, kojeg šalje upravnik zgrade u ulici Bosanskih kraljeva broj 1 i 3, Milivoje Vidović, koji zastupa i druge upravnike zgrada.

  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  one × five =