More

  Foto: U Brčkom upriličen ispraćaj konjanika na Ajvatovicu

  Ove godine na Ajvatovicu je ispraćeno osam konjanika iz Brčkog i susjedne općine Čelić, a defile kroz grad bio je dosad najmasovniji.

  - Advertisement -

  Medžlis Islamske zajednice Brčko i Konjički klub “Djeca vjetra” danas su organizirali vjersko-kulturnu manifestaciju u povodu ispraćaja učesnika na manifestaciju 507. Dani Ajvatovice.

  U 11 sati krenuo je defile kroz grad Brčko [kretanje defilea sa konjanicima: Gluhakovac – Ivici – Klanac – Novo Brčko – Kuglana – Kolobara (ispred Bijele džamije)].

  Defile kroz Brčko [Otisak]
  Nakon klanjanja džuma-namaza u Bijeloj džamiji, upriličen je bogat vjersko-kulturni program u parku pored ove džamije, a konjanike je dočekao veliki broj građana.

  U programu su učestvovali Hor Azizija iz Orašja, kulturno-umjetnička društva iz Brčkog, Ahmed Karahasanović i Emir Smajlović.

  U ime organizatora prisutnima se obratio glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Brčko Mustafa-efendija Gobeljić.

  Ove godine na Ajvatovicu je ispraćeno osam konjanika iz Brčkog i susjedne općine Čelić, a defile kroz grad bio je dosad najmasovniji.

  507. Dani Ajvatovice

  Svečanim programom, koji je upriličen na Musalli u Pruscu kod Donjeg Vakufa, 12. maja su otvoreni 507. Dani Ajvatovice.

  Centralna manifestacija bit će 2. jula, a završetak Dana Ajvatovice planiran je za 8. juli.

  Tokom skoro dva mjeseca, ukupno oko devedeset raznovrsnih programskih sadržaja bit će izvedeno u općinama Travnik, Donji Vakuf, Bugojno, Jajce, Gornji Vakuf, Novi Travnik, Vitez, Busovača i Fojnica.

  Ajvatovica

  Ajvatovica je najveće dovište muslimana u Evropi i jedno od najstarijih u Bosni.

  Duboko je ukorijenjena u identitet Bošnjaka sa tradicijom dugom pet stotina godina.

  Smještena je u podnožju planine Šuljage i udaljena šest-sedam kilometara od starog grada Prusca, nekadašnjeg Akhisara [Bijeli Grad], izuzetno značajnog urbanog centra za vrijeme Bosanskog pašaluka.

  Ajvatovica je specifičnost bosanskih muslimana, jer ima autohtoni karakter, prerastao iz tradicija Crkve bosanske odnosno krstjanskih/bogumiliskih molitvi za kišu, plodnost i zaštitu ljetnih usjeva.

  Tradicija Ajvatovice se veže za staru tradiciju Bosne, na način da početak Ajvatovice pada sedmoga ponedjeljka po Jurjevu, umjesto određivanja početka po hidžretskom kalendaru.

  Pohod Ajvatovici podrazumijeva i određenu ceremoniju koja se sastoji iz: klanjanja sabah-namaza na otvorenome, polaska do mjesta okupljanja gdje se uči kur’anska sura Jasin, pijenja kahve ili čaja, formiranja povorke kojnanika na čijem čelu se nalazi bajraktar koji nosi bajrak Ajvaz-dede, učenja ilahijâ, izgovaranja tekbirâ [Allahu ekber – Bog je najveći], prolaska kroz stijenu, učenja kur’anske sure Feth [Pobjeda], te vaza [predavanja] na livadi i zajedničkoga klanjanja podne-namaza na otvorenome.

  Nakon 1946. godine, Ajvatovica je bila zabranjena od tadašnjih komunističkih vlasti.

  Tradicija se obnavlja 1990. godine i otad desetine hiljada muslimanskih vjernika ponovno dolazi na Ajvatovicu.

  Legenda o Ajvaz-dedi

  Ne zna se pouzdano kada je prvi pohod Ajvatovici održan, ali se zna da je Ajvatovica dobila ime po Ajvaz-dedi, islamskom učenjaku i dervišu koji je živio u 15. vijeku.

  Ajvaz-dedo je došao u Bosnu sa sultanom Fatihom II 1463. godine i dobio zadatak da u Skoplju širi Islam.

  Ajvaz-dedo je Bošnjacima objašnjavao islam na blag i primjeren način, prije svega na ličnom primjeru.

  Pomagao je mještane i rješavao njihove svakodnevne probleme, što je karakteristično za sufije tog doba.

  Za Ajvaz-dedu legenda kaže da je pronašavši dobro planinsko vrelo nastojao dovesti vodu u Prusac, koji je oskudijevao vodom.

  Nedaleko od samog vrela ispriječila mu se stijena duga 74, široka 30 metara.

  Narodna predaja kaže da se Ajvaz-dedo četrdeset dana uzastopno ranim sabah-namazom obraćao Bogu da stijenu rastavi.

  Četrdeseto jutro učeći dovu nakon sabah-namaza je zaspao i u snu vidio kako su se dva bijela ovna sudarila i stijena se rastavila.

  Kada se probudio vidio je stijenu rastavljenu.

  Nakon toga je Ajvaz-dedo sagradio vodovod od drvenih tomruka [cijevi] i proveo ga kroz spomenutu stijenu do Prusca.

  Novinar: Adis Mujdanović
  Fotoreporter: Kenan Ibrišimović
  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceOtisak

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  1 KOMENTAR

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ÷ 2 = two