More

  Foto: Pripadnici CKBDBiH i Odjela za javnu bezbjednost evakuirali stanovništvo na Ficibajr

  Na vježbi su u učestvovali i članovi Društva Crvenog krsta Istarske županije iz Hrvatske, što je ovu vježbu učinilo međunarodnim događajem.

  - Advertisement -

  U sklopu projekta “Upravljanje rizicima na nivou lokalnih zajednica”, koji Crveni krst Brčko distrikta BiH implementira u saradnji sa Švicarskim Crvenim krstom i Vladom Brčko distrikta, u nedjelju 1.10. ove godine, održana je simulacija na temu poplava.

  U simulaciji su učestvovali pripadnici CKBDBIH i Odjela za javnu bezbjednost, kao i pripadnici Jedinica opće namjene iz mjesnih zajednica Krepšić I, Vučilovac i Broduša, čije je osnivanje podržano kroz projekat.

  Na vježbi su u učestvovali i članovi Društva Crvenog krsta Istarske županije iz Hrvatske, što je ovu vježbu učinilo međunarodnim događajem.

  Tokom dva i po sata simulacije, radilo se po scenariju po kojem su navedene mjesne zajednice pogođene poplavama, te je potrebna evakuacija ljudi prije plavnog talasa.

  Detalj sa vježbe

  Stanovništvo je evakuirano na lokaciju Ficibajer, koristeći kopneni i vodeni put, ali i sanitetska vozila Odjela za javnu bezbjednost Vlade Brčko distrikta BiH I CKBDBIH. Tokom izvođenja simulacije, koristile su se realne procedure i oprema koja je na raspolaganju za djelovanje u katastrofama u Brčko distriktu BiH.

  Ova simulacija je još jedna uspješna aktivnost u saradnji nevladinog sektora i Vlade Brčko distrikta, što predstavlja pravi kapacitet za odgovor na katastrofe u Brčko distriktu. Saradnja će se nastaviti graditi i dalje kroz simulacije, treninge i realne simulacije, ali i kroz učestvovanje u zajedničkim projektima- navedeno je u pisanoj informaciji iz Crvenog krsta u Brčkom.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ÷ 1 = three