Foto: Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović održao radni sastanak sa članovima Vlade Brčko distrikta

  Razgovarano je o trenutnoj situaciji u BiH, ali i Brčko distriktu, te učešću Distrikta u procesu evropskih integracija.

  [Ustupljeno Otisku]

  Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović boravio je danas u posjeti Brčko distriktu BiH gdje je održao radni sastanak sa članovima Vlade Brčko distrikta BiH. Razgovarano je o trenutnoj situaciji u BiH, ali i Brčko distriktu, te učešću Distrikta u procesu evropskih integracija.

  [Ustupljeno Otisku]
  [Ustupljeno Otisku]
  Gradonačelnik Milić je naglasio da mu je zadovoljstvo što je danas zajedno sa ostalim članovima Vlade bio domaćin predsjedavajućem Predsjedništva BiH, kao i da je ova posjeta jedna vrsta ohrabrenja za sve u Brčko distriktu, jer posjete ovakvog ranga nisu tako česte.

  - Reklama -

  On je dodao da je ova posjeta važna i zbog toga kako bi se razgovaralo o problemima na samom nivou BiH kada je u pitanju funkcionisanje vlasti.

  “Ja sam pomenuo u uvodnom izlaganju da se ni od strane Distirkta ne upućuju dovoljno ohrabrujuće informacije prema BiH kada je u pitanju realizacija nekih zajedničkih projekata, tako da je ova radna posjeta pravi način da krenemo da se dogovaramo da rješavamo određene probleme jer oni ne mogu biti rješavani bez strategije sa državnog nivoa”, istakao je Milić.

  On je dodao da pri tome prije svega misli na odlazak mladih koji je trend, ne samo u ostalim krajevima BiH, nego je on izražen i u Brčkom.

  Milić je dodao i da je ovaj sastanak bio i prilika da predsjedavajući Predsjedništva brčansku vlast upozna sa aktivnostima u vezi sa evropskim putem Bosne i Hercegovine, šta ih to očekuje na tom putu, kao i to šta Brčko može sa svoje strane da pruži.

  Milić je Čovića upoznao i sa procedurama u Brčkom kada je usvajanje budžeta lokalne zajednice u pitanju.

  “Postoje određeni rokovi koji su u distriktu specifični i mislim da bismo bili zadovoljni ako bi Vlada Brčko distrikta u narednih mjesec dana utvrdila prijedlog budžeta i uputila ga u Skupštinsku proceduru, da bi to bili odgovarajući koraci i dinamika usvajanja budžeta, koja bi ukazala na to da ćemo mi vrlo brzo ispuniti i taj dio svojih obaveza koji će svjedočiti o stabilnosti ove Vlade i spremnosti da se krećemo dalje na tom putu”, dodao je Milić.

  Na sastanku je bilo riječi i o onome što su bile obaveze Brčko distrikta kada su u pitanju odgovori na upitnike Evropske komisije, te je zaključeno da tu Brčko distrikt ispunjava svoje obaveze.

  “Zbog toga svakako možemo reći da Brčko distrikt nije kočnica na evropskom putu BiH, iako je na početku bilo onih koji su smatrali da Brčko neće moći da odgovori na izazove evropskih integracija”, naglasio je gradonačelnik.

  Zvaničnici su se u razgovoru dotakli i političke klime u Brčko distriktu.

  “Mi i dalje smatramo da je Brčko jedan od prosperitetnijih mjesta u BiH, da imamo sve preduslove da budemo još bolji. Ali sve je to na nama, to su sukobi sa našim mentalitetom, međutim treba da koristimo ono što imamo, a imamamo dosta tih prednosti”, kaže Siniša Milić.

  [Ustupljeno Otisku]
  Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović naglasio je u Brčko došao kako bi se upoznao sa ovdašnjim prilikama i aktuelnim problemima.

  “Važno je razgovarati kako poboljšati neke stvari u ovoj, za BiH, značajnoj lokalnoj zajednici”, istakao je Čović.

  On je još jednom naglasio da je BiH na dobrom putu da dobije kandidatski status za članstvo u EU, o čemu je i danas u Brčkom razgovarano.

  “Nama su ostali vrlo skromi preduslovi da dobijemo kandidatski status i vjerujem da će to biti uskoro završeno”, ističe Čović.

  On je dodao da će se vrlo rado odazvati pozivu da učestvuje u radu 1. Biznis foruma Brčko distrikta BiH.

  “Ukoliko budem u BiH vrlo rado ću doći tada u Brčko jer nam nema druge nego stvarati mogućnosti da u našu zemlju dovedemo kompanije koje bi radile kako naši mladi ne bi odlazili u druge zemlje”, zaključio je Čović.

  IzvorOtisak.ba

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  twenty four − twenty one =