More

  Foto: Otkrivena spomen-ploča na Putu spasa u Rašljanima

  Spomen-ploča je podignuta kao materijalni svjedok vremenu kada je otvorena komunikacija između Slobodne brčanske teritorije i ostatka zemlje pod kontrolom Armije RBiH.

  - Advertisement -

  Koordinacija boračkih udruženja Armije RBiH upriličila je pohod Putu spasa, putnoj komunikaciji Rašljani-Gornji Srebrenik, koja je predstavljala jedinu komunikaciju Brčaka sa ostatkom zemlje. Tim povodom su otkrili i spomen-ploču na mjestu gdje je počela gradnja ovog puta, javljaju brčanski mediji.

  Spomen-ploča je podignuta kao materijalni svjedok vremenu kada je otvorena komunikacija između Slobodne brčanske teritorije i ostatka zemlje pod kontrolom Armije RBiH.

  [Otisak.ba]
  S obzirom na to da se u nekoliko sela južnog dijela Brčkog u maju 1992. godine našlo oko 50.000 stanovnika, bez smještaja, hrane i zdravstvenih usluga, prokopavanje putne komunikacije između Rašljanja i Gornjeg Srebrenika predstavljalo je jedini način da se na ovo područje dostave hrana, nafta, medicinska oprema, ali i transportuju teški ranjenici u Tuzlu, podsjetili su direktni akteri izgradnje ovog puta, kojima je pripala čast i da otkriju spomen-ploču.

  Obraćanje Bege Adžikića [Otisak.ba]
  “Ovim dijelom puta nije logistika dolazila samo za Brčko, nego i za čelićku brigadu, dio loparske opštine u kojoj su bila bošnjačka sela je živio život preko ovog puta. Ovaj put je imao ogroman značaj za stanovništvo ovog dijela Posavine”, rekao je Bego Adžikić, direktni akter izgradnje Puta spasa, prenosi BDC televizija.

  Probijanje Puta spasa bio je težak i mukotrpan zadatak, jer je trebalo probiti 8,5 km puta kroz planinu, napraviti sedam drvenih mostova, na desetine odvodnih propusta za vodu i dovodnih kanala za prihvat vode.

  Organizatori obilježavanja prokopavanja ovog puta i ovom prilikom su uputili apel nadležnima u vlasti da učine dodatne napore na održavanju ovog puta, jer bi, kažu, bilo “nemoralno i nedopustivo da se to prepusti zaboravu”.

  Činu svečanog otkrivanja ploče prisustvovali su i bošnjački predstavnici u vlasti Distrikta. U njihovo ime prisutnima se obratio glavni koordinator Vlade Damir Bulčević, koji je obećao da će priču oko uređenja ovog puta svakako podržati.

  “On će biti garant i svjedok jedne historije i vremenskog perioda od ’92-’95. godine, koji treba biti podsjetnik svim mladim generacija, a i svim drugim narodima Bosne i Hercegovine za sigurniju, prosperitetniju i kvalitetniju budućnost kako mladih ljudi, tako i svih građana BiH. Samo ako budemo jedni druge poštovali i priznavali BiH, i Brčko distrikt BiH će sigurno imati svjetliju budućnost”, rekao je Damir Bulčević.

  [Otisak.ba]
  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceAgencije

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ÷ three = one