More

  Foto: Osamnaest romskih porodica uselilo u nove stanove na Novom Brčkom

  Zgrada je izgrađena u okviru projekta Akcija Roma, finansiranog od strane Evropske unije, a uz podršku Vlade Brčko distrikta BiH.

  - Advertisement -

  – Šef Delegacije Evropske unije u BiH Lars-Gunnar Wigemark i gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić uručili su danas ključeve 18 stanova romskim porodicama, koje su novi dom dobile na Novom Brčkom u zgradi socijalnog stanovanja.

  [Ustupljeno Otisku]
  Zgrada je izgrađena u okviru projekta Akcija Roma, finansiranog od strane Evropske unije, a uz podršku Vlade Brčko distrikta BiH. Ukupna vrijednost objekta je 800.000 KM, od čega je Vlada izdvojila 150.000 KM kao i zemljište i ostale potrebne komunalne priključke.

  „Ovaj objekat je dio mnogo većeg projekta, koji uključuje lokalne zajednice širom BiH. Riječ je o projektu vrijednom 5 miliona eura, od čega će 2,5 miliona biti utrošeno na stambeno zbrinjavanje 150 porodica u BiH. Cilj je da se pruži podrška romskoj populaciji u okviru realizacije Akcionog plana za integraciju Roma u društvo u BiH ali i u Evropi jer su i Romi Evropljani“, istakao je ambasador Wigemark.

  Gradonačelnik Siniša Milić naglasio je da Brčko distrikt BiH ulaže dosta napora u zbrinjavanju romske populacije.

  „Svjesni smo da je stambeno zbrinjavanje samo dio rješenja tako da nam u narednom periodu predstoji da radimo ozbiljnije i na potpunoj inkluziji ovog stanovništva. Na putu smo da razvijamo koncept socijalnog stanovanja kao model i način osiguravanja stambenih jedinica za sve kojima je potreban takav vid stambenog zbrinjavanja i siguran sam da ćemo u narednom periodu usvojiti i zakon o socijalnom stanovanju“, dodao je Milić.

  Eldina Aljić, korisnica stana, zahvalila je Evropskoj uniji i Vladi Brčko distrikta BiH koji su njoj i njenoj tročlanoj porodici osigurali krov nad glavom.

  „Omogućili su nam bolju budućnost. Do sada sam živjela s majkom i ocem, a od danas moja porodica i ja imamo svoj stan“, zaključila je Aljićeva – navedeno je u pisanoj informaciji iz Vlade Brčko distrikta.

  [Ustupljeno Otisku]
  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ÷ nine = one