More

  Foto: Obilježen Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine

  Tekst i foto: Adis Mujdanović

  Danas je u Brčkom, na Centralnom spomen-obilježju šehidima i poginulim borcima 108/215. viteške motorizovane brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH) u centru grada, u organizaciji Koordinacije boračkih udruženja ARBiH (Brčko distrikta Bosne i Hercegovine), obilježen Dan Armije RBiH.

  ARBiH bila je zvanična oružana snaga RBiH (međunarodno priznate i suverene zemlje) za vrijeme agresije na RBiH, osnovana na današnji dan 1992. godine.

  Armija je formirana od jedinica Teritorijalne odbrane BiH, i organiziranih dobrovoljaca. Vrhovni zapovjednik bio je predsjednik Republike, a nakon Dejtonskog sporazuma, ARBiH je zajedno sa Hrvatskim vijećem obrane (HVO) formirala Vojsku Federacije BiH, da bi nakon reforme odbrane bila transformirana u Bosanske rendžere, jedan od tri puka u okviru Oružanih snaga BiH.

  Nastaviti borbu za očuvanje cjelovitosti BiH

  Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti, Dan Armije u Brčkom su obilježili predstavnici brčanskih udruženja proisteklih iz rata, političkih organizacija, građani, a najviši zvaničnik koji je prisustvovao obilježavanju bio je predsjednik Skupštine Brčko distrikta Esed Kadrić.

  Armije je bila odgovor na ugroženost suvereniteta države i biološki opstanak Bošnjaka i svih drugih građana koji su se našli na udaru projekata koji su htjeli razgraditi ovu zemlju, kazao je on u izjavi medijima.

  “Dobra je prilika da se prisjetimo svih onih koji su položili život za ovu zemlju, svih ratnih vojnih invalida i svih demobilisanih boraca ARBiH, da u ovim mirnodopskim uslovima nastavimo borbu u smislu očuvanja cjelovitosti države BiH, ravnopravnog statusa svakog građanina u ovoj zemlji. Time ćemo se na najbolji mogući način odužiti svim onim sinovima koji su branili ovu zemlju, i onim koji su položili živote, i onim koji su danas živi. Te ideale nikada ne smijemo izdati”, izjavio je Kadrić.

  Šehidi i poginuli borci zaslužuju poštovanje, jer su časno i herojski odbranili svoj narod i državu, naglasio je predstavnik Koordinacije boračkih udruženja Avdija Banda, poručivši mladima:

  “Treba njegovati tradiciju i neke stvari otrgnuti od zaborava.”

  Uređenje Armije RBiH

  Što se tiče strukturnog uređenja Armije, treba reći da je bila sastavljena od korpusa. Korpusi su bili formirani na regionalnom principu:

  – 1. korpus: Sarajevo,
  – 2. korpus: Tuzla,
  – 3. korpus: Zenica,
  – 4. korpus: Mostar,
  – 5. korpus: Bihać,
  – 6. korpus: Konjic,
  – 7. korpus: Travnik.

  Najčešći simbol ARBiH bio je ljiljan, a grb iste je, u stvari, grb RBiH uz dodatak zlatnih mačeva i vojnih natpisa.

  Najveće odlikovanje je Zlatni ljiljan, koji se dobijao za efikasnost odrađivanja svrhe i cilja ARBiH, a svrha i cilj bili su upravo odbrana međunarodno priznate Republike Bosne i Hercegovine, od stranih i domaćih izdajnika.

  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  × nine = ninety