More

  Foto: ‘Beba više’ – predstavnici Brčko distrikta na sastanku ‘Fertility Europe’

  - Advertisement -

  Zahvaljujući saradnji sa hrvatskim Udruženjem „Roda“ (Roditelji u akciji) te „Šansom za roditeljstvo“ iz Beograda, predstavnici „Beba više“ pojavili su se po prvi put na sastanku Evropske krovne organizacije koja zastupa udruženja pacijenata na polju (ne)plodnosti „Fertility Europe“, saopćeno je u ponedjeljak iz ovog brčanskog udruženja.

  Kroz osnaživanje pacijenata, angažovanje drugih zainteresovanih strana i medija ova organizacija djeluje od 2009. godine. Sjedište organizacije je u Briselu (Belgija) i za sada ima 23 udruženja (članica iz 21 zemlje), s tim da se konstantno širi i aktivira nove članove. Ove godine na sastanku u Barseloni predstavilo se udruženje iz Španije, koje je i dobilo status ravnopravnog člana, dok je skupština FE jednoglasno usvojila odluku da se brčanskom Udruženju da status kandidata, s tendencijom na punopravno članstvo.

  „Ovo je za nas zaista veliki uspjeh i korak naprijed kada je u pitanju podrška parovima koji se susreću sa problemom neplodnosti. Od naših kolega i saboraca na evropskoj razini, zaista smo čuli mnogo korisnih savjeta kako poboljšati status ove sve brojnije populacije. Razmjena iskustava te zajednički projekti i jesu ono što je cilj ovakvih sastanaka“, istakla je Milijana Simić, koordinator UG „Beba više“ iz Brčkog, koja je i predstavila rad Udruženja.

  „Svakako da ćemo usvojiti preporuke naših kolega, koji su već ostvarili zavidne rezultate u svojim zemljama ali se i dalje bore za podršku i promociju problema neplodnosti sa kojim se susreće svaki šesti par u Evropi”, rekao je Željko Lazarević, predsjednik UG „Beba više“ iz Brčkog.

  „Pred nama su projekti koji se tiču promovisanja reproduktivnog zdravlja sa naglaskom na sterilitet, koje ćemo ja se nadam uskoro i započeti a sve uz pomoć i savjete ljudi koje smo sreli na ovom skupu”, naglasio je Lazarević.

  Učesnici sastanka u okviru ESHRE kongresa iskoristili su priliku da posjete brojna predavanja na temu steriliteta i njegovog liječenja koji su se održavali sva četiri dana Kongresa u Barseloni.

  „Fertility Europe organizacija nastala je iz potrebe da se na evropskoj razini organizuju asocijacije koje bi razmjenjivale iskustva, to je bio inicijativni cilj davne 2007. godine“, istakla je Klaudija Kordić – član Izvršnog odbora Fertility Europe i potpredsjednica Udruge “Roda” te njihov voditelj programa podrške za medicinski potpomognutu oplodnju.

  Organizacija je partner ESHRE-a, koji je ove godine okupio u Barseloni oko 10.000 ljekara i stručnjaka iz oblasti reproduktivnog zdravlja.

  „Važno je da i struka čuje mišljenje pacijenata a i za nas da se informiramo o novim dostignućima u oblasti liječenja neplodnosti”, naglasila je Kordić, te istakla da je zabrinjavajuće koliko je muški sterilitet u porastu.

  „Kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, raduje nas usvajanje Zakona o MPO u Federaciji, te se nadamo da će i RS uskoro usvojiti zakon kako bi pacijentima i našim susjedima bilo lakše da se ostvare kao roditelji“.

  Sastanak u Barseloni ujedno je bio i Godišnja skupština Fertility Europe organizacije kojom predsjedava Satu Rautakallio-Hokkanen iz Finske.

  „U novembru nam predstoji projekat čiju pripremu počinjemo već sada a to je ‘nedjelja podizanja svijesti o neplodnosti’ koju smo radili već tri godine unazad. Takođe u planu su i druge aktivnosti koje ćemo sprovoditi zajedno a tiču se promocije ovog problema. Ono što nas zabrinjava jesu zakonski problemi koji su aktuelni na Malti, ali i u Poljskoj, gdje uopšte ne postoji zakon o MPO niti se ona sprovodi po evropskim standardima. Grubo se krše prava pacijenata”, naglašava prva žena pomenute organizacije.

  Glavna vijest na ovogodišnjem ESHRE kongresu u Barseloni je da je do sada pomoću IVF postupaka rođeno oko 8 miliona beba u svijetu. Satu Rautakallio-Hokkanen dodaje da je samo u nordiskim zemljama 6 odsto djece rođeno upravo putem IVF postupaka.

  „Borba za potomstvo jeste iscrpljujuća ali se ne treba odustajati“, poručila je žena koja iza sebe ima veliko iskustvo kada je u pitanju podrška pacijentima koji se nastoje ostvariti kao roditelji.

  „Moj savjet, svim ljudima koji su u problemu, jeste da se pored struke, trebaju obratiti i svojim matičnim organizacijama za prava pacijenata kako bi se otklanjali i zakonski nedostaci koji globalno utiču na demografsku kartu najstarijeg kontinenta”, zaključila je Satu Rautakallio-Hokkanen.

  Delegacija „Beba više“ iz Brčkog, koja je ove godine bila jedini predstavnik Bosne i Hercegovine na sastanku u Barseloni, očekuje da će svojim radom i zalaganjem uspjeti da već naredne godine postane ravnopravni član organizacije Fertility Europe, na sastanku koji će biti održan u Beču.

  Iz Udruženja „Beba više“ izražavaju posebnu zahvalnost predsjedniku Skupštine Brčko distrikta, gospodinu Esedu Kadriću, koji im je pored moralne, dao i finansijsku podršku za odlazak na pomenuti skup u Španiju.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  7 × one =