More

  Foto: Akademik Nedeljko Stanković kao panelist učestvovao na konferenciji evropskih regija i gradova u Salzburgu

  U okviru posljednje navedene teme rektor Evropskog univerziteta „Kallos“ Tuzla, akademik prof. dr. Nedeljko Stanković učestvovao je kao panelist na Konferenciji. Predstavio je Evropski univerzitet Brčko distrikt i Evropski univerzitet „Kallos“ Tuzla, kao i mogućnosti koje se pružaju studentima na ovim univerzitetima

  - Advertisement -

  Od 24.09. do 26.09.2017. godine održana je XIII konferencija evropskih regija i gradova u Salzburgu, Austrija. Tema konferencije bila je Buduće generacije – atraktivne regije i gradovi za buduće generacije. Konferenciju je organizovao Institut regija Evrope, a učesnici konferencije dolaze iz brojnih evropskih zemalja. Istaknute ličnosti javnog života Evropske unije, poput Johannes-a Hahn-a, ministra pravde Republike Austrije, ministara vanjskih poslova i evropskih integracija država bivše Jugoslavije, guvernera, predstavnika Evropskog parlamenta, predstavnika preduzeća, kao i drugih, su govorili o temama Konferencije. Institut regija Evrope je neprofitabilna, supraregionalna, apolitična i nezavisna institucija, koja ima preko 130 članova iz 23 evropske zemlje – regija, gradova, opština i organizacija u privatnom vlasništvu.

  U okviru trodnevne konferencije obrađene su brojne aktuelne teme, i to:

  – Buduće generacije novih članica Evropske unije;

  – Kako održati atraktivnim ruralne sredine za buduće generacije;

  – Buduća generacija održivih izvora energije;

  – Novi počeci u regiji – budućnost za mlade generacije, i

  – Privatne visokoškolske ustanove – nova šansa za buduće generacije.

  U okviru posljednje navedene teme rektor Evropskog univerziteta „Kallos“ Tuzla, akademik prof. dr. Nedeljko Stanković učestvovao je kao panelist na Konferenciji. Predstavio je Evropski univerzitet Brčko distrikt i Evropski univerzitet „Kallos“ Tuzla, kao i mogućnosti koje se pružaju studentima na ovim univerzitetima. Naveo je koje su to bile prepreke prilikom osnivanja ova dva univerziteta i na koji način su prevaziđene. Istakao je da Evropski univerzitet stremi jednom novom načinu obrazovanja u okviru Evropskog prostora visokog obrazovanja. Evropski univerzitet je jedina visokoškolska ustanova Zapadnog Balkana koja je odabrana da predstavi svoje programe i rad univerziteta. Pored Evropskog univerziteta, učestvovala su još četiri panelista i jedan uvodničar, sa austrijskih, mađarskih i slovenačkih visokoškolskih ustanova. Jezici konferencije su bili njemački i engleski. Na kraju izlaganja prisutni učesnici Konferencije i studenti su postavljali pitanja i vođena je debata o prednostima i nedostacima bolonjskog sistema obrazovanja, kao i o drugim otvorenim pitanjima.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  sixty four + = sixty nine