More

  Fondacija Legat kuća Ekmečić Brčko: U subotu predstavljanje knjižare Yougofrance Fadila Ekmečića

  Knjižara je bila u vlasništvu Fadila Ekmečića, iz ugledne brčanske porodice koja je osnovala i dala na korištenje gradu prvu privatnu zakladu po imenom Fondacija Legat kuća Ekmečić u Brčkom.

  - Advertisement -
  U prostoru Fondacije Legat kuće Ekmečić u Brčkom, 14. 10. 2017. u 17 sati, održat će se predstavljanje knjižare Yougofrance (Pariz) Brčaka Fadila Ekmečića.

  Knjižara ‘Yougofrance’  u Parizu,  1968. – 1996.

  Fadil Ekmečić, rođen 1935, Humci kraj Tuzle. Živi u Royanu, Francuska. Uz manje zdravstvene tegobe i danas aktivan i piše. Uz brata Mevludina Ekmečića podržao osnivanje Fondacije / Legata Ekmečić u Brčkom.

  Knjižaru će predstaviti Sela Tecilazić Ekmečić, njegova kćer, uz najbliže suradnike: predsjednika Upravnog odbora Fondacije prof. Enesa Pašalića, Ćazima Suljevića, te kustosice Emine Osmić Hajdarević.

  Knjižara je bila u vlasništvu Fadila Ekmečića,  iz ugledne brčanske porodice koja je osnovala i dala na korištenje gradu prvu privatnu zakladu po imenom Fondacija Legat kuća Ekmečić u Brčkom. U Fondaciji se nalazi veliki broj umjetnina i skulptura članova ove obitelji kao što su Mevludin Ekmečić Ekmek, akademski slikar, Sead Ekmečić, akademski kipar, Mirza Morić, akademski kipar, kao i mnogi drugi iz te obitelji koji su se potvrdili u književnosti – Osman Ekmečić, pisac romansirane hronike Brčkog Most i sudbine, te Ešref Ekmečić, veliki bosanskohercegovački novinar.

  Sada predstavljamo iznimno vrijednu zbirku knjiga koja je zaostavština knjižare Yougofrance iz Pariza. Knjižaru je više od 20 godina vodio Fadil Ekmečić, jedan od braće. Knjižara je bila privatna, niti jednim dijelom potpomognuta bivšom državom, te je zato djelovala kao potpuno samostalna i neovisna, jedina jugoslavenska knjižara u svijetu u tom periodu. Knjižara je prodavala knjige našim ljudima, ali se bavila i drugim knjizi bliskim djelatnostima, te su u njenom opisu bile brojne promocije, književne večeri, susreti i izložbe sa najuglednijim ljudima iz svijeta umjetnosti i kulture, pa i politike, sa obje strane – i jugoslavenske i francuske.

  Knjižara se također bavila izdavačkim radom, te su pod njenim potpisom izdane mnoge knjige naših iseljenika, novine njima namijenjene, kao prilično veliki i zanimljiv znanstveno-dokumentaristički opus samog Fadila Ekmečića.

  Živeći u iseljeništvu Fadil je razumio probleme manjinskih zajednica, razloge iseljenja i migracija, te potrebu da se ljudi uklope u novu sredinu, ali istovremeno sačuvaju svoj identitet. A identitet se čuva – vlastitom kulturom.

  Raspadom Jugoslavije knjižara gubi svoj razlog i smisao postojanja pod imenom Yougofrance. Prestaje sa radom, pretvara se u nešto manje aktivno Libraire Ekmečić, ali snažno, svojim kulturnim i političkim aktivnostima i prijateljstvima pomaže Bosni i Hercegovini, kroz lobiranje i humanitarnu pomoć. Knjižara organizira pošiljku humanitarne pomoći Brod za Bosnu, te političkim angažmanom na francuskim izborima lobira i skreće pozornost na granatirano Sarajevo strankom  koja se zvala Lista za Sarajevo. Na njenom popisu su bili najugledniji intelektualci Francuske, Jugoslavije i Bosne.

  U suradnji sa Adilom Zulfikarpašićem, Fadil Ekmečić aktivno surađuje na uređenju biblioteke Bošnjačkog instituta u Sarajevu koji u važnom trenutku uništenja Bosne i Hercegovine vraća samopouzdanje i vjeru u vlastito postojanje i nacionalnu vrijednost.

  Fadil Ekmečić je kao pisac upisan u Registar Bibliotheque Nationale de France sa svojih sedam dijela o Bosni, sto je iznimna čast i potvrda vrijednosti njegovih znanstvenih istraživanja, kako za Francusku tako i za Bosnu i Hercegovinu.

  Najvažnije knjige Fadila Ekmečića

  1. 100 godina Jugoslavena u Francuskoj / La Presence Yougoslave en France depus 100 ans. Paris 1981. – III toma
  2. Prilozi za istoriju Jugoslavena u Francuskoj, Paris, 1988.
  3. Bosanac Renne Peletier, Paris, 1985.
  4. Pobuna Bošnjaka u Villefrancheu, Paris, 1997.
  5. Križari u Bosni, Morsan sur Orge, 2004
  6. Bosanski Bogobojažljivi, Morsang sur Orge, 1994.
  7. Bosno – Kelti, Morsang sur Orge, 2006
  8. Bosna u Francuskoj, Libraire Ekmečić, Paris, 1994.
  9. Kratka popularna povijest Bosne / Adil Zulfikarpašić, Bosna i Bošnjaštvo, Libraire Ekmečić, 1994.
  10. Povijest ili pripovijest o prastaroj Bosni, Vaux sur Mer, 2005.
  11. Kaleidoskop I i Kaleidoskop II, Libraire Ekmečić, 1990.
  12. Fadil Ekmečić knjižar u Parizu, rokovnici i dnevnici od 1990. – 1994.
  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  five + three =