More

  Fizičari otkrili novi oblik materije – ekscitonij

  Pola vijeka nakon prve teorije o ekscitoniju, tim Univerziteta u Illinoisu pronašao dokaze o njegovom postojanju.

  - Advertisement -

  Nakon nastanka prve teorije o ekscitonijumu prije skoro 50 godina, fizičari su konačno uspjeli da pronađu dokaze o postojanju ovog oblika materije, prenosi Daily Mail.

  Ekscitonijum čine čestice zvane ekscitoni, koje se sastoje od odbjeglih elektrona i praznine koju oni ostavljaju za sobom.

  Termin “ekscitonijum” uspostavio je 1960. godine teorijski fizičar Bert Halperin sa Harvarda, a fizičari od tada pokušavaju da dokažu njegovo postojanje.

  U najnovijim eksperimentima istraživači su imali priliku da posmatraju ovaj vid materije i njegovu fazu prekusora, što se smatra nepobitnim dokazom o njegovom postojanju.

  Kada elektron odskoči i za sobom ostavi prazninu, ona se ponaša poput čestice, jer ima pozivitan naboj.

  Faza mekog plazmona

  Iz tog razloga privlači druge elektrone, sparujući ih u kompozitne čestice, poznate kao bozoni ili ekscitoni.

  Tim Inženjerskog fakulteta Univerziteta u Illinoisu proučavao je kristale bez primjesa u prelaznom metalu dihalkogenid titanijum diselenidu (1T-TiSe2).

  Istraživači su uspjeli da dobiju iste rezultate tokom proučavanja pet tipova kristala sa različitom kalavošću (obrascem lomljenja).

  Kako se navodi, da bi pronašli novi oblik materije, naučnici su razvili novu tehniku, zvanu EEL spekstoskopija, koja je osjetljivija na ekscitaciju od drugih naučnih metoda.

  EEL spektrometar je zatim povezan sa goniometrom, kako bi se precizno izmerio moment impulsa elektrona, što je naučnicima omogućilo da po prvi put izmere ekscitaciju čestica.

  Oni su čak, kako se navodi, uspjeli da primjete prekusor ekscitacije – fazu mekog plazmona, do koje dolazi kada se materija približi kritičnoj temperaturi.

  Značajno otkriće za kvantnu fiziku

  “Teoretičari već decenijama diskutuju da li je u pitanju izolator, savršeni provodnik, ili super-tečnost, a argumenti su prilično ubjedljivi na svakoj strani”, rekao je fizičar Peter Abbamonte.

  “Bili smo u laboratoriji kada nam je profesor objasnio da smo upravo izmjerili nešto što nikom do sada nije pošlo za rukom: meki plazmon. Ovaj projekat mi je pružio zanimljivo i jedinstveno iskustvo sa M-EELS tehnikom, i motivisao me na dalje proučavanje TiSe2”, rekao je jedan od Abemonteovih učenika.

  Ovo novo otkriće trebalo bi da pruži odgovor na mnoga pitanja iz oblasti kvantne fizike.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceAgencije

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  two × four =