More

  Fiskalizacija u Brčkom: Sistem nije zaživio prema planu

  Direktor Direkcije za finansije Mato Lučić rekao je novinarima u Brčkom da su se u Direkciji trudili da sistem fiskalizacije bude u punoj primjeni od 1. januara, ali da je problem predstavljala kupovina kasa.

  - Advertisement -

  Sistem fiskalizacije u Brčko distriktu nije uspostavljen 1. januara, kako je bilo predviđeno Zakonom o fiskalnim sistemima, zbog manjkavosti samog zakona, posebno kada je riječ o dijelu u vezi sa kupovinom fiskalnih kasa.

  Direktor Direkcije za finansije Mato Lučić rekao je novinarima u Brčkom da su se u Direkciji trudili da sistem fiskalizacije bude u punoj primjeni od 1. januara, ali da je problem predstavljala kupovina kasa, jer su privrednici tražili da kupovinu finansira Vlada Distrikta.

  Lučić je naveo da je nemoguće da Vlada kupuje fiskalne kase, zbog toga što ih je nemoguće knjižiti, a smatra da bi bilo i zloupotrebe.

  Subvencije za kupovinu kasa

  On je istakao da je Ekonomsko-socijalni savjet Brčko distrikta održao sjednicu na kojoj je razmatran prijedlog izmjene Zakona, te odlučio da će kupovina kasa “ići na teret Vlade”, ali u smislu subvencija koje će organizovati Odjeljenje za privredni razvoj, sport i kulturu.

  “Riječ je o vrsti podsticaja u privredi, pomoću kojih će svaki privrednik dobiti sredstva za kupovinu jedne fiskalne kase”, naglasio je Lučić.

  On kaže da kvalitetna fiskalna kasa košta 500 konvertibilnih maraka, a ukoliko poreski obveznik ima potrebu za više kasa, sam će finansirati kupovinu više od jedne.

  “Zakon o fiskalnim sistemima biće predmet razmatranja na prvim sjednicama Vlade”, dodao je Lučić.

  Sistem fiskalizacije biće sproveden kada određene izmjene Zakona budu usvojene i kada budu doneseni novi pravilnici.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceAgencije

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  65 − = fifty nine