Fiskalizacija u Brčkom: Sistem nije zaživio prema planu

  Direktor Direkcije za finansije Mato Lučić rekao je novinarima u Brčkom da su se u Direkciji trudili da sistem fiskalizacije bude u punoj primjeni od 1. januara, ali da je problem predstavljala kupovina kasa.

  Sistem fiskalizacije u Brčko distriktu nije uspostavljen 1. januara, kako je bilo predviđeno Zakonom o fiskalnim sistemima [Arhiva - Ilustracija]

  Sistem fiskalizacije u Brčko distriktu nije uspostavljen 1. januara, kako je bilo predviđeno Zakonom o fiskalnim sistemima, zbog manjkavosti samog zakona, posebno kada je riječ o dijelu u vezi sa kupovinom fiskalnih kasa.

  Direktor Direkcije za finansije Mato Lučić rekao je novinarima u Brčkom da su se u Direkciji trudili da sistem fiskalizacije bude u punoj primjeni od 1. januara, ali da je problem predstavljala kupovina kasa, jer su privrednici tražili da kupovinu finansira Vlada Distrikta.

  - Reklama -

  Lučić je naveo da je nemoguće da Vlada kupuje fiskalne kase, zbog toga što ih je nemoguće knjižiti, a smatra da bi bilo i zloupotrebe.

  Subvencije za kupovinu kasa

  On je istakao da je Ekonomsko-socijalni savjet Brčko distrikta održao sjednicu na kojoj je razmatran prijedlog izmjene Zakona, te odlučio da će kupovina kasa “ići na teret Vlade”, ali u smislu subvencija koje će organizovati Odjeljenje za privredni razvoj, sport i kulturu.

  “Riječ je o vrsti podsticaja u privredi, pomoću kojih će svaki privrednik dobiti sredstva za kupovinu jedne fiskalne kase”, naglasio je Lučić.

  On kaže da kvalitetna fiskalna kasa košta 500 konvertibilnih maraka, a ukoliko poreski obveznik ima potrebu za više kasa, sam će finansirati kupovinu više od jedne.

  “Zakon o fiskalnim sistemima biće predmet razmatranja na prvim sjednicama Vlade”, dodao je Lučić.

  Sistem fiskalizacije biće sproveden kada određene izmjene Zakona budu usvojene i kada budu doneseni novi pravilnici.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  7 + one =