More

  Fiskalizacija u Brčkom; Ribić: Nismo mogli da prihvatimo ucjenjivački stav advokata

  spot_imgspot_img

  Autor: Cvijeta Kovačević

  Nacrt zakona o dopuni Zakona o fiskalnim sistemima, koji je predviđao odlaganje primjene fiskalizacije u advokatskoj djelatnosti na period od godinu dana, nije dobio podršku poslanika brčanske Skupštine.

  Protiv predloženih dopuna bili su poslanici bošnjačkih partija.

  Siniša Milić, gradonačelnik Brčko distrikta, rekao je da pojedini poslanici, koji su glasali protiv zakonskog rješenja, nisu uspjeli da se izdignu iznad ličnog interesa i pokažu odgovornost spram situacije koja je nastala u pravosuđu.

  Advokati su obustavili rad i sva zastupanja pred pravosudnim i drugim institucijama još krajem aprila, pa je pred Osnovnim sudom blizu 1.000 ročišta i pretresa koja zbog toga nisu održana.

  – Problematično je to što je ovaj prijedlog zakona dobio apsolutnu podršku svih članova Vlade, uključujući ministre čiji su poslanici bili protiv, što govori da su u pitanju neki drugi motivi za ovakvo izjašnjavanje. Problematično je što se postavlja pitanje svih mogućih dogovora za realizaciju nekih drugih važnih pitanja ukoliko na ovaj način izigramo dogovore – rekao je Milić naglašavajući da je predloženi zakon bio rezultat dogovora predstavnika Skupštine, Vlade, pravosuđa i policije.

  Dodao je da se nakon neizglasavanja ovog zakona povlači iz procesa rješavanja ovog problema, ali da je uvjeren da će Skupština vrlo brzo morati ponovo raspravljati o tome.

  Adem Ribić, šef poslaničkog kluba SDA, rekao je da nisu imali namjeru da se prilikom glasanja podijele po nacionalnoj osnovi, ali da nisu mogli prihvatiti ucjenjivački stav advokata.

  – Žao mi je što smo se prilikom glasanja podijelili po nacionalnoj osnovi. Nismo imali tu namjeru. Smatramo da način na koji su postupili advokati i njihov ucjenjivački stav nije primjeren struci. Advokati imaju velika primanja i njihovim isključivanjem iz fiskalizacije napravili bi veliku nepravdu prema uslužnim i zanatskim djelatnostima – rekao je Ribić.
  Nakon pauze koju su tražili srpski poslanici Skupština je zbog nedostatka kvoruma prekinula rad, a poslanik Ribić smatra da to neće izazvati krizu u skupštinskoj većini.

  – Ovo su samo određeni nesporazumi i nije za očekivati krizu u vladajućoj koaliciji – rekao je Ribić.

  Dodaje da se nesporazumi i neslaganja odnose na kadrovska rješenja u nekoliko institucija poput Kancelarije koordinatora Brčko distrikta u Savjetu ministara BiH, gdje je, kako je rekao, mimo nekih dogovora izabran Srbin i mjesta direktora u Kancelariji za borbu protiv korupcije, koje još nije popunjeno, a koja bi, smatraju, trebala pripasti Bošnjacima.

  Advokat Mirko Simić, koji je i član protestnog odbora brčanskih advokata, rekao je da će se sastati i obratiti entitetskim advokatskim komorama nakon čega će odlučiti o daljnim aktivnostima.

  – Sve naše odluke su odluke entitetskih komora kojima pripadamo i sa njima ćemo razgovarati o daljnjim mjerama – rekao je Simić.

  Novi zakon o budžetu

  Poslanici su usvojili Nacrt novog zakona o budžetu Brčko distikta, koji bi trebalo da obezbijedi efikasnije, transparentnije i bolje upravljanje finansijama. Prema odluci Skupštine, o ovom zakonu će krajem oktobra i polovinom novembra biti sprovedena stručna i javna rasprava.

  Izvorno objavljeno: 24.10.2019.
  Izvor: Srpskainfo.com

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  − one = 1

  Čitano

  Povezani članci