Finaliziraju se pripreme za Godišnji sastanak EBRD-a i Investicijsku konferenciju u Sarajevu

  BiH će od 7. do 9. maja 2019. biti centar zanimanja najvećih investitora Evrope i svijeta, s dugoročnim pozitivnim efektima. Cilj Bosne i Hercegovine je da EBRD u ovoj godini plasira oko 300 miliona u razvoj bh. ekonomije

  Foto: AA / Arhiva

  Vijeće ministara Bosne i Hercegovine saopćilo je kako se finaliziraju aktivnosti za pripremu Godišnjeg sastanka Odbora guvernera Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Investicijske konferencije posvećene mogućnosti ulaganja u BiH od 7. do 9. maja 2019. godine u Sarajevu, jednog od najvećih događaja ikada održanih u Bosni i Hercegovini.

  Bosna i Hercegovina će tih dana biti centar zanimanja najvećih investitora Evrope i svijeta, s dugoročnim pozitivnim efektima. Cilj Bosne i Hercegovine je da EBRD u ovoj godini plasira oko 300 miliona u razvoj bh. ekonomije.

  Godišnji sastanak Odbora guvernera EBRD-a je velika prilika da se povezivanjem ekonomija osigura snažniji rast BiH, a jedan od najavljenih događaja je i samit regionalnih lidera.

  Na prijedlog Službe za zajedničke poslove institucija BiH, uz korekcije na sjednici, donesena je i Odluka o ustupanju prostorija na korištenje u svrhu organizacije Godišnjeg sastanka EBRD-a 2019. godine u Sarajevu.

  Vijeće ministara BiH razmotrilo je Informaciju Ministarstva sigurnosti o stanju u oblasti migracija u Bosni i Hercegovini u vezi s povećanim prilivom migranata u BiH.

  Vijeće ministara BiH će u izvještaju o migrantskoj situaciji zatražiti od Predsjedništva BiH podršku za angažman pripadnika inženjerskih jedinica Oružanih snaga BiH, kao i većeg broja policajaca iz svih MUP-ova u BiH kako bi se zaštitio istočni dio granice Bosne i Hercegovine.

  U periodu od 26. marta do 1. aprila 2019. godine Službi za poslove sa strancima prijavljena su 482 nezakonita migranta. U istom periodu namjeru za podnošenje zahtjeva za azil iskazalo je 459 osoba, a zahtjev za azil podnijelo je pet osoba, navodi se u saopćenju Vijeća ministara BiH.

  Prema Informaciji, Službi za poslove sa strancima od 1. januara do 1. aprila 2019. godine prijavljeno je 3.805 nezakonitih migranata. Namjeru za podnošenje zahtjeva za azil u ovom periodu iskazalo je 3.446 osoba, a zahtjev za azil podnijelo njih 77.

  Najviše migranata je iz Pakistana (29,5 posto), Sirije (11,9 posto), Iraka (11,8 posto), Alžira (10,7 posto) i Maroka (8,9 posto).

  Vijeće ministara BiH razmotrilo je Informaciju o stepenu realizacije reformskih mjera u vezi sa pismom evropskog komesara za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanesa Hahna.

  Ministarstva i institucije Vijeća ministara BiH pojačat će angažman na provedbi reformskih mjera, kako bi bile realizirane do samita u Poznanu ove godine, kada će se rezimirati napredak ostvaren u provođenju višegodišnjeg akcionog plana za razvoj Regionalnog ekonomskog prostora koji je usvojen prije dvije godine na samitu u Trstu.

  Ministarstvo vanjskih poslova pripremit će i Vijeću ministara BiH dostaviti prijedlog odluke o formiranju koordinacionog tijela za pripreme predstavljanja BiH za predstojeći samit u Poznanu, krajem jula ove godine.

  Godinu dana nakon usvajanja Strategije Zapadnog Balkana, koja je istakla važnost regionalne saradnje u okviru evropskog puta Zapadnog Balkana, komesar Hahn u pismu pozdravlja opipljiv napredak, naglašavajući da računa na izraženo opredjeljenje za nastavak realizacije planiranog, a naročito agende za povezivanje.

  U Informaciji se naglašava važnost usvajanja regionalnih sporazuma o roamingu, o liberalizaciji trgovine u oblasti usluga te o mobilnosti stručnjaka kao ključnih rezultata na koje se treba fokusirati.

  Na Bosnu i Hercegovinu se odnosi 29 mjera iz oblasti saobraćaja, energije i regionalnog ekonomskog prostora, uključujući investicije, trgovinu, mobilnost i digitalizaciju.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  × one = ten