More

  Filmske novčanice i u brčanskim radnjama

  U nekoliko prodajnih objekata u Brčkom juče su se pojavile lažne, filmske novčanice u različitim apoenima.

  Prema podacima policijskih agencija, ovaj novac najprije se pojavio na području Bihaća, Bosanske Krupe i Velike Kladuše.

  “Sporne novčanice izgledom autentično odgovaraju legalnima, koje se koriste u prometu, s tim da je na njima, u lijevom donjem uglu s jedne strane napisano da se radi o lažnom novcu, a s druge da se radi o novcu koji je za upotrebu na filmu”, kažu u policiji.

  Upozorenja su napisana sitnim slovima, te oni koji nisu obratili dovoljnu pažnju prilikom primanja novca, posebno ako je bila gužva u prodajnom objektu, nisu ni uočili kakav su novac primili.

  “Način stavljanja u promet predmetnih novčanica identičan je u svim slučajevima u kojima su nepoznata lica, iskorištavajući autentičnost novčanice i nepažnju službenika i zaposlenika javnih i privatnih poslovnih subjekata, ili usljed nedostatka uređaja za kontrolu ispravnosti novčanica, takve novčanice stavljali u promet”, objašnjavaju policijski službenici.

  Riječ je o novčanicama u apoenima od 10, 20, 50 i 100 KM.

  Kasirke i prodavačice, odnosno prodavači, će ovako izgubljeni novac najvjerovatnije morati nadoknaditi iz vlastitih džepova, te će od danas sigurno više pažnje obraćati na to koji i kakav novac primaju od kupaca. Iz policije pozivaju i građane na pojačani oprez i dodatne provjere prilikom primanja ili davanja novca, te da svaku sumnju u autentičnost novca prijave policiji.

  Tužilaštvo BiH pokrenulo je ovim povodom istragu protiv nepoznatih lica, koja se terete za krivično djelo krivotvorenja novca.

  Izvor: Brčko danas

  Čitano

  Povezani članci