Festival umjetnosti u Brčkom kao odgovor na nedostatak kvalitetnih kulturnih dešavanja

Zvanični plakat

U Brčkom će se od 9. do 15. augusta održati festival umjetnosti, kao odgovor na nedostatak kvalitetnih kulturnih dešavanja, posebno u vremenu pandemije.

Grupa entuzijasta i ljubitelja umjetnosti iz ovog grada odlučila je da prvi put ove godine organizuje sedmodnevni Jazzwa Fest, koji će u pomenutom terminu biti upriličen u Zanatskom centru.

Festival uključuje sedam vrsta umjetnosti. Prilagođen je mladim ljudima kao jedna vrsta motivacije i podizanja svijesti o kulturi.

Predavači i izlagači su godinama samostalni umjetnici te pravi pokazatelji koliko jedan čovjek može napraviti i uživati od svog isključivog rada i truda.

Nastoje prikazati da trend iseljavanja mladih može prestati ukoliko imamo sadržaj koji će podizati svijest i prikazati ljudske vrijednosti i ljudski potencijal (umjetnosti) u našem gradu.

“Svako od nas konzumira umjetnost na različite načine, ali samo pravi načini nas čine jedinstvenim i originalnim”, izjavila je Almedina Cifrić, umjetnički direktor festivala.

Događaj je dobio podršku od strane Evropske unije, a posjetu svečanom otvaranju i prvoj festivalskoj večeri potvrdili su i visoki zvaničnici Bosne i Hercegovine.

“Ponosan sam što u naš grad dovodimo umjetnike iz Tuzle, Banjaluke i Sarajeva, a još više na činjenicu da i mi imamo mnogo toga da ponudimo”, ističe Željko Lazarević, kome je pripala uloga organizatora.

Iz Organizacionog odbora naglašavaju da je kompletan program poklon građanima Brčkog te kao takav potpuno besplatan.

Novinar: Adis Mujdanović
--