More

  Festival umjetnosti u Brčkom kao odgovor na nedostatak kvalitetnih kulturnih dešavanja

  spot_imgspot_img

  U Brčkom će se od 9. do 15. augusta održati festival umjetnosti, kao odgovor na nedostatak kvalitetnih kulturnih dešavanja, posebno u vremenu pandemije.

  Grupa entuzijasta i ljubitelja umjetnosti iz ovog grada odlučila je da prvi put ove godine organizuje sedmodnevni Jazzwa Fest, koji će u pomenutom terminu biti upriličen u Zanatskom centru.

  Festival uključuje sedam vrsta umjetnosti. Prilagođen je mladim ljudima kao jedna vrsta motivacije i podizanja svijesti o kulturi.

  Predavači i izlagači su godinama samostalni umjetnici te pravi pokazatelji koliko jedan čovjek može napraviti i uživati od svog isključivog rada i truda.

  Nastoje prikazati da trend iseljavanja mladih može prestati ukoliko imamo sadržaj koji će podizati svijest i prikazati ljudske vrijednosti i ljudski potencijal (umjetnosti) u našem gradu.

  “Svako od nas konzumira umjetnost na različite načine, ali samo pravi načini nas čine jedinstvenim i originalnim”, izjavila je Almedina Cifrić, umjetnički direktor festivala.

  Događaj je dobio podršku od strane Evropske unije, a posjetu svečanom otvaranju i prvoj festivalskoj večeri potvrdili su i visoki zvaničnici Bosne i Hercegovine.

  “Ponosan sam što u naš grad dovodimo umjetnike iz Tuzle, Banjaluke i Sarajeva, a još više na činjenicu da i mi imamo mnogo toga da ponudimo”, ističe Željko Lazarević, kome je pripala uloga organizatora.

  Iz Organizacionog odbora naglašavaju da je kompletan program poklon građanima Brčkog te kao takav potpuno besplatan.

  Novinar: Adis Mujdanović

  Čitano

  Povezani članci