More

  Festival umjetnosti premašio očekivanja organizatora: Za sedam dana oko 400 posjetilaca (FOTO)

  spot_imgspot_img

  Festival umjetnosti u Brčkom pod nazivom Jazzwa fest, koji je upriličen u Zanatskom centru od 9. do 15. augusta, premašio je očekivanja organizatora.

  Prema njihovim podacima, festivalske događaje tokom sedam dana posjetilo je oko 400 građana, a pored Brčaka, publici su se predstavili i umjetnici iz Banjaluke, Tuzle i Sarajeva.

  Kao rezultat velike zainteresovanosti organizatori su dobili brojne buduće saradnike.

  Ponosni su na činjenicu da je svaka festivalska aktivnost bila ispraćena od strane mladih i djece, sa kojima već planiraju drugo izdanje sljedeće godine, na različitim destinacijama i daleko višem nivou.

  “Ovogodišnji festival kao pilot projekat, pokazao se odlično i u tom smjeru krećemo već sada planirati aktivnosti za naredni”, najavio je Željko Lazarević, poznati brčanski novinar i društveni aktivista.

  Odgovor na nedostatak kvalitetnih kulturnih dešavanja

  Festival umjetnosti nastao je kao odgovor na nedostatak kvalitetnih kulturnih dešavanja u Brčkom, posebno u vrijeme pandemije.

  Kompletan program je bio poklon građanima i kao takav besplatan, stoga nije izostala podrška medija i pojedinaca.

  Uključivao je sedam vrsta umjetnosti i bio prilagođen mladih ljudima kao jedna vrsta motivacije i podizanja svijesti o kulturi.

  “Mladi ljudi su prestali da vjeruju javnim institucijama, ali i nevladinom sektoru. Traže neko skrovište, za kulturu, za svoje ideje, rad i stvaranje”, izjavila je Almedina Cifrić, umjetnički direktor Jazzwa festa i voditelj Ateljea 6 u Brčkom.

  Nastoje prikazati da trend iseljavanja mladih može prestati ukoliko imamo sadržaj koji će podizati svijest i prikazati ljudske vrijednosti i ljudski potencijal (umjetnosti) u našem gradu.

  Novinar: Adis Mujdanović
  Foto: Ustupljeno Otisku

  Čitano

  Povezani članci