Festival umjetnosti premašio očekivanja organizatora: Za sedam dana oko 400 posjetilaca (FOTO)

Festival umjetnosti u Brčkom pod nazivom Jazzwa fest, koji je upriličen u Zanatskom centru od 9. do 15. augusta, premašio je očekivanja organizatora.

Prema njihovim podacima, festivalske događaje tokom sedam dana posjetilo je oko 400 građana, a pored Brčaka, publici su se predstavili i umjetnici iz Banjaluke, Tuzle i Sarajeva.

Kao rezultat velike zainteresovanosti organizatori su dobili brojne buduće saradnike.

Ponosni su na činjenicu da je svaka festivalska aktivnost bila ispraćena od strane mladih i djece, sa kojima već planiraju drugo izdanje sljedeće godine, na različitim destinacijama i daleko višem nivou.

“Ovogodišnji festival kao pilot projekat, pokazao se odlično i u tom smjeru krećemo već sada planirati aktivnosti za naredni”, najavio je Željko Lazarević, poznati brčanski novinar i društveni aktivista.

Odgovor na nedostatak kvalitetnih kulturnih dešavanja

Festival umjetnosti nastao je kao odgovor na nedostatak kvalitetnih kulturnih dešavanja u Brčkom, posebno u vrijeme pandemije.

Kompletan program je bio poklon građanima i kao takav besplatan, stoga nije izostala podrška medija i pojedinaca.

Uključivao je sedam vrsta umjetnosti i bio prilagođen mladih ljudima kao jedna vrsta motivacije i podizanja svijesti o kulturi.

“Mladi ljudi su prestali da vjeruju javnim institucijama, ali i nevladinom sektoru. Traže neko skrovište, za kulturu, za svoje ideje, rad i stvaranje”, izjavila je Almedina Cifrić, umjetnički direktor Jazzwa festa i voditelj Ateljea 6 u Brčkom.

Nastoje prikazati da trend iseljavanja mladih može prestati ukoliko imamo sadržaj koji će podizati svijest i prikazati ljudske vrijednosti i ljudski potencijal (umjetnosti) u našem gradu.

Novinar: Adis Mujdanović
Foto: Ustupljeno Otisku
--