More

  Federacija BiH: Registar korisnika boračke zaštite s više od 92 hiljade imena

  Ministar za boračka pitanja FBiH Salko Bukvarević održao je sastanak s ministrima iz svih kantona Federacije BiH i predstavnicima boračkih udruženja.

  Ministar za boračka pitanja FBiH Salko Bukvarević održao je sastanak s ministrima iz svih kantona Federacije BiH i predstavnicima boračkih udruženja.

  Nakon sastanka je saopštio je da je uspostavljen registar boračko-invalidske zaštite i da je nadležnima uručena šifra za pristup registru.

  Bukvarević je rekao da je uspostavljen registar korisnika boračko-invalidske zaštite na kojem je ukupno 92.525 imena.

  “Uspostavili smo registar svih korisnika koji su dobili neku novčanu pomoć. Za predsjednika Vlade Federacije BiH i predstavnike kantonalnih nivoa vlasti smo pripremili pristupne kodove da mogu pratiti registar korisnika boračko-invalidske zaštite”, rekao je Bukvarević.

  Istakao je da će se na taj način pratiti realizacija popunjavanja registra.

  “Dostavili smo nadležnima mail i broj telefona, na koje će svako moći prijaviti nepravilnosti ukoliko ih primijeti”, istakao je Bukvarević.

  Prema njegovim riječima, kad općine i kantoni unesu svoje podatke bit će upotpunjen registar i bit će poznato šta je ko od korisnika registra dobio od države.

  “Naš cilj je da registar bude dostupan institucijama Bosne i Hercegovine, u cilju rješavanja zahtjeva predstavnika boračkih kategorija. Registar se odnosi na pripadnike Armije RBiH i HVO-a”, naveo je Bukvarević.

  Istakao je da u registru imaju najveći broj ratnih vojnih invalida pa porodica poginulih.

  “Sarajevski kanton ima najbrojniju RVI populaciju. Njihovi iznosi mjesečnih primanja su kategorisani po stepenu invalidnosti”, rekao je Bukvarević.

  Prema njegovim riječima, nakon što registar bude dostupan svako će imati mogućnost da nepravilnosti prijavi nadležnim institucijama.

  “Ovaj registar je potreban prije svega institucijama Bosne i Hercegovine i svima onima koji pomažu rješavanju statusnih pitanja boraca.Svako ko bude podnio zahtjev za ostvarivanje bilo kakvih prava morat će donijeti karton o tome šta su do sada dobijali”, kazao je Bukvarević.

  Naveo je da će registar pomoći u rješavanju statusnih pitanja boračke populacije.”

  SourceAgencije

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  six + one =