More

  FBiH preko Hrvatske u Eurotransplantu

  Pacijentima iz Federacije Bosne i Hercegovine dostupni su organi iz Eurotransplanta, a saradnja u razmjeni organa recipročna je.

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Pacijentima koji čekaju ili im je potrebna transplantacija u bosanskohercegovačkom entitetu Federacija BiH od danas će biti dostupni organi iz Eurotransplanta.

  Ministri zdravlja Federacije BiH i Republike Hrvatske potpisali su u Zagrebu protokol o saradnji. Transplantacije organa izvodit će se i u tom bh. entitetu i u Hrvatskoj, zavisno od slučaja, a sporazum predviđa i dodatno stručno usavršavanje ljekara.

  Hrvatska je svjetski lider u broju transplantacija i donora organa, a protokolom, kako je poručeno, žele pomoći kolegama u razvoju transplantacijske medicine.

  Najčešće se obavljaju transplantacije srca, bubrega, jetre, rožnjače i gušterače.

  Saradnja u razmjeni organa, istakli su ministri, bit će recipročna, odnosno onoliko organa koliko dobije iz Hrvatske Federacija BiH mora vratiti.

  “Ovim protokolom koji smo potpisali omogućeno je da se građani Federacije stave na listu Eurotransplanta da mogu dobiti organ sa cijelog područja Eurotransplanta, a transplantacije će se raditi u Bosni i Hercegovini. I mi pokrivamo, naravno, sve troškove”, rekao je ministar zdravstva Federacije BiH Vjekoslav Mandić.

  Članstvo u Eurotransplantu

  Njegov kolega iz Hrvatske Milan Kujundžić ističe da će “sustav zdravstva Republike Hrvatske pomoći ugroženim i hitnim slučajevima u transplantaciji solidnih organa, pogotovo kod djece i slučajeva koji ne mogu čekati, a BiH se obvezuje da će broj doniranih organa vratiti u Hrvatsku”.

  Članstvo u Eurotransplantu 2007. godine otvorilo je Hrvatskoj nove mogućnosti za hrvatski transplantacijski program, koji je postao među najboljima u svijetu. Naime, u njega je uključeno više država Evrope i u njemu su pohranjeni podaci svih pacijenata koji su na listama.

  Pritom se boduje više parametara, poput udaljenosti i podudarnosti, što se sve obavlja računarskim putem.

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  87 − = seventy seven