More

  Fatalna privlačnost: Šta povezuje Dodika, Čovića i Radončića

  Fatalna privlačnost tri saveznika i koalicije njihove tri partije je potpuno prirodna i očekivana jer im omogućuje da ostvare svoje interese.

  - Advertisement -

  Postoji neka posebna fatalna privlačnost između nekih političara i stranaka u BiH.

  To se prije svega može vidjeti na dugogodišnjoj bliskoj saradnji Dragana Čovića i Milorada Dodika koji decenijama rukovode HDZ-om i SNSD-om i međusobno dobro sarađuju.

  Njihova bliskost i savez je prirodna i očekivana. Čović i Dodik imaju iste hobije i interesovanja, vole velike lijepe kuće sa bogatim imanjem, koje u Latinskoj Americi zovu hacijendama, i koje svojim luksuzom i glamurom nimalo ne zaostaju za rezidencijama svjetskog džet-seta.

  Oba lidera u potpunosti kontrolišu svoje stranke, vladaju aspolutistički, vode kadrovsku politiku i daju glavne smjernice za politiku svoje stranke. Oba lidera su bila u više navrata bili mete istraga pravosudnih organa zbog velikih korupcionaških afera, i obojici su naprasno istrage obustavljene a predmeti zatvoreni bez pravosnažnih presuda u trenutcima velikih političkih dogovora i koalicija, uprkos brojnim dokazima i zloupotrebama o kojima je javnost opširno pisala.

  Odbrana hrvatskih i srpskih nacionalnih interesa je navodno prioritet u njihovom političkom djelovanju, ali broj Srba i Hrvata u BiH, koji se rapidno smanjuje iz godine u godinu, je najbolji pokazatelj koliko se iskreno i predano bore za nacionalne interese naroda koji predstavljaju, i kakvi su efekti njihove politike.

  Dodik je i na poslednjem sastanku, kao i mnogo puta ranije, izrazio spremnost da podrži sve hrvatske prijedloge, što predstavlja sitnicu u odnosu na njegovu veliku izdaju i predaju građe iz Jasenovca Hrvatskoj.

  Ostaje još samo da se Dodik početkom avgusta pojavi na tvrđavi u Kninu i sa Kolindom poljubi šahovnicu, slaveći progon 250 000 Srba, pa da bude veći katolik i od samog pape.

  Čović se nakon Dodika sastao i sa Fahrudinom Radončićem, liderom SBB-a, koji je takođe njihov prirodni saveznik i član „velike trojke“. I Fahro, poput Mileta i Dragana, potpuno kontroliše svoju stranku, ima ogromno bogatstvo, rezidencije i objekte.

  Razlika je u samo tome što Fahro voli nebeske visine pa je sagradio najveću zgradu u BiH, dok su Mile i Dragan skromniji i više preferiraju niže objekte sa većom površinom osnovice. I Radončić je učesnik više sudskih procesa i traljavih istraga pravosudnih organa, koje takođe obično utihnu i zaustave se nakon pravljenja velikih koalicija i dogovora.

  Sva tri lidera se deklarativno snažno zalažu za evropske integracije i žuran put u Evropsku Uniju, te razne reforme, akcione planove, povećanje akciza, agende koje predlažu predstavnici međunarodne zajednice.

  Fatalna privlačnost tri saveznika i koalicije njihove tri partije je potpuno prirodna i očekivana jer im omogućuje da ostvare svoje interese, a to se prije svega odnosi na kontrolu tokova novca, pravosuđa i istraga, postavljanj odanih kadrova na važne funkcije, te mogućnosti blokade procesa koji im neodgovaraju.

  Zato je sasvim izvjesno da se saradnja bosanske trojne osovine bude sve snažnija, i da naredne godine na opštim izborima zajedno nastupe i pokušaju međusobnom uzajamnom podrškom preuzeti vlast i kontrolu institucija.

  Pitanje je da li bi i kakvu korist imali građani ako bosanska trojna osovina, uz nekoliko manjih satelitskih partija, bude imala vlast u svojim rukama?

  Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku portala Otisak.ba.

  Autor: Nebojša Vukanović
  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  × one = 7