More

  Faktor: Članovi porodice Izetbegović tužili Dodika zbog klevete o Aliji Izetbegoviću

  Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) Milorad Dodik morat će na sudu dokazati svoje izjave koje se tiču uloge prvog predsjednika Republike BiH Alije Izetbegovića za vrijeme Drugog svjetskog rata te posljednjeg rata u BiH.

  - Advertisement -

  Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) Milorad Dodik morat će na sudu dokazati svoje izjave koje se tiču uloge prvog predsjednika Republike BiH Alije Izetbegovića za vrijeme Drugog svjetskog rata te posljednjeg rata u BiH.

  Dodik je, podsjećanja radi, 13. augusta ove godine, komentirajući početak snimanja serije o životu Alije Izetbegovića, kazao da je Izetbegović bio “poznat i viđen član Handžar divizije u Drugom svjetskom ratu”. Osvrnuo se i na lokaciju na kojoj su snimani kadrovi serije koju producira TRT, Tarčinu kraj Sarajeva, gdje su, kazao je Dodik, Srbi “zatvarani, šikanirani i gdje su umirali” .

  Alija je bio u partizanima, a ne u Handžar diviziji

  – Tu je otac Bakira Izetbegovića dolazio da vidi da li je to mučenje bilo dovoljno veliko da bi zadovoljilo njegovu sujetu – kazao je Dodik.

  Zbog navedenog su članovi porodice Izetbegović Lejla Akšamija, Sabina Berberović i Bakir Izetbegović, posredstvom advokata Dražena Zubaka, Općinskom sudu u Sarajevu dostavili tužbu za klevetu. U okviru odštetnog zahtjeva za naknadu nematerijalne štete nasljednici Alije Izetbegovića traže ukupno 15.000 KM, a od tuženog traže da u Nezavisnim novinama, u kojima su objavljene sporne izjave, u vlastitom trošku objavi uvod i izreku presude u roku od 30 dana pod prijetnjom prinudnog izvršenja.

  Suprotno Dodikovim izjavama u kojima govori o Aliji Izetbegoviću kao “poznatom i viđenom članu Handžar divizije”, jedina vojna formacija u kojoj je Izetbegović učestvovao za vrijeme Drugog svjetskog rata bila je partizanska vojska, što je evidentirano u službenim evidencijama pripadnika partizanskog pokreta.

  Konstitutivnost Srba u FBiH

  Poseban trud će Dodik morati uložiti da dokaže neutemeljenu tezu o navodnom prisustvu Alije Izetbegovića činu mučenja i ubijanja srpskih zatvorenika. Zločini koje su počinili pripadnici Armije RBiH nad pripadnicima drugih etničkih skupina u BiH su, zahvaljujući i ulozi Alije Izetbegovića, procesuirani i sankcionirani još za vrijeme rata u BiH.

  S druge strane, govoreći o odnosu Alije Izetbegovića prema srpskom narodu u BiH, indikativno je da su Srbi u Federaciji postali konstitutivan narod upravo zahvaljujući apelaciji koju je Izetbegović uputio Ustavnom sudu. Tu konstitutivnost do danas nisu dobili isključivo u kantonima u kojima vlada Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH, stranka kojom rukovodi Dodikov politički partner i prijatelj Dragan Čović.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceFaktor.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  eighty one + = ninety one