More

  Fadil Novalić posjetio Bimal: Imamo sve kapacitete da osiguramo nezavisnost u proizvodnji ulja/FOTO/VIDEO

  spot_imgspot_img

  Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić je danas, tokom boravka u Brčko Distriktu, posjetio kompaniju Bimal d.d. Brčko, našu jedinu kompaniju koja proizvodi ulje i šećer.

  Nakon posjete premijer Novalić je izjavio da smo svjedoci da je najveći poremećaj na tržištu upravo nastupio na prehrambenim proizvodima, posebno na ulju.

  – Sasvim je jasno da imamo proizvodni kapacitet. Ono što nama fali jeste da imamo sirovine za taj proizvodni kapacitet – kazao je premijer Novalić. 

  Napomenuo je da BiH troši četrdesetak miliona litara ulja.

  – Postoje kapaciteti, površine, zemlja, znanje, sve, da mi slično kao u industriji mlijeka, poticajima dovodemo tu proizvodnju na nivu da možemo tih 40 miliona litara proizvesti od svojih sirovina, da ne zavisimo. Na krizama države zatvaraju i proizvode i sirovine – naveo je federalni premijer.

  Kazao je da su danas u Posavskom kantonu također razgovarali u vezi sa pšenicom, „tako da ovo znači jedan novi zaokret u proizvodnji ključnih roba“.

  – Znači, na krizama smo se uvjerili da to više nisu samo tržišne robe, one su ključno važne za ishranu stanovništva i ne možemo ih posmatrati kao tržišne – naveo je premijer Novalić. 

  Ilija Studen i Fadil Novalić

  Generalni direktor kompanije Bimal d.d. Brčko Ilija Studen je kazao da je Bimal jedini proizvođač jestivog ulja u BiH.

  Zahvalio je delegaciji Vlade Federacije BiH i federalnom premijeru Fadilu Novaliću što su posjetili ovu kompaniju, kako bi konstruktivno razgovarali o problemima snabdijevanja prehrambenim proizvodima bh. tržišta.

  Po njegovim riječima, izuzetno je aktuelna problematika snabdijevanja uljem, ne samo Bosne i Hercegovine, nego cijele Evrope i cijelog svijeta, od kada je krenula kriza s ratom u Ukrajini.

  – Tu smo vidjeli da je situacija takva da nije problematika samo cijena, nego je problematika da li uopšte ima tog proizvoda. Osnovni problem nas u BiH je u tome što nemamo dovoljno svoje vlastite sirovine. Vlada Federacije BiH i politika unutar BiH radi na tome da se obezbijedi dovoljno sirovine za proizvodnju vitalnih prehrambenih proizvoda, među kojima je jedan od najbitnijih proizvoda ulje – naveo je  Studen.

  Dodao je da oni u Bimalu već dugo rade na tome da se obezbijedi domaća proizvodnja uljarica, te ocijenio da ima dosta napretka u posljednjih četiri-pet godina.

  – Uz podršku politike, Vlade FBiH, cijele BiH, nadamo se i RS-a, će biti situacija da imamo dovoljno svoje sirovine da možemo proizvesti svoje ulje i da možemo u kriznim situacijama snabdijevati tržište sa kvalitinim proizvodom po normalnim cijenama – kazao je Studen.

  Fena.ba//Otisak.ba

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  seventy nine + = eighty nine

  Čitano

  Povezani članci