More

  Evropski komesar: Nema povratka viza građanima Balkana

  Evropski komesar za migracije i unutrašnja pitanja Dimitris Avramopulos kaže da novi sistem ulaska u Schengen ne znači vraćanje viza.

  - Advertisement -

  Najavljeni novi sistem ulaska u Šengenski prostor ne znači povratak viza, poručio je danas evropski komesar za migracije i unutrašnja pitanja Dimitris Avramopulos građanima zapadnog Balkana.

  “Zapadni Balkan je ključni region i blizak partner EU. Sve naše namjere su u cilju očuvanje te bliskosti i partnerstva, kao i pojednostavljivanja kretanja i kontakata među ljudima između EU-a i zapadnog Balkana”, kaže Avramopulos.

  On je podsjetio da je prije godinu dana Evropska komisija predložila uspostavljanje Evropskog sistema za odobrenje putovanja i informacija ( ETIAS) kako bi se osnažili evropski kapaciteti kada je riječ o sigurnosti i migracionim rizicima koji su bili zasnovani na povećanom broju putnika bez viza.

  Pojačana sigurnost 

  Pojačana sigurnost je, navodi komesar Avramopulos, za dobrobit i EU-a i država koje imaju bezvizni režim kako bi se očuvala recipročna kretanja.

  “ETIAS nije viza već jednostavan i jeftin, za putnike pogodan mehanizam koji se odnosi na sve zemlje čiji građani bez viza putuju u Šengenski prostor, uključujući i SAD i Kanadu”, navodi evropski komesar za unutrašnja pitanja.

  Dimitris Avramopulos u svojoj poruci građanima zapadnog Balkana kaže da je novina samo mali proceduralni korak koji će u ogromnom broju slučajeva olakšati putovanje u EU, a učvrstiti zajedničku sigurnost, izbjegavajući birokratiju i zadržavanja prilikom ulaska u EU.

  Prošle sedmice je objavljeno kako će građani regije za putovanje u Šengenski prostor morati prethodno zatražiti odobrenje od nadležnih službi Evropske unije, iako će i dalje biti oslobođeni vađenja viza.

  Elektronski formular

  Odobrenje će se tražiti ispunjavanjem elektronskog fomulara, a odgovor EU-a stizat će u roku najkasnije 72 sata.

  Onima za koje se utvrdi da predstavljaju opasnost po sigurnost EU-a bit će odbijena dozvola za putovanje, navodi se u prijedlogu za uspostavljanje ETIAS-a.

  Prema prijedlogu, građani država zapadnog Balkana i drugih zemalja kojima nisu potrebne vize za putovanje u Šengenski prostor bez unutrašnjih granica morat će za uslugu prethodne provjere platiti 10 eura, ali će taj trošak pokrivati trogdišnji period putovanja, odnosno dok traje važnost pasoša.

  Od plaćanja te naknade bit će oslobođene osobe mlađe od 18 i starije od 60 godina, članovi porodica državljana zemalja EU-a, kao i studenti i naučno osoblje.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceAgencije

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  three × = twelve