Evropski čelnici pokrenuli mehanizam saradnje u odbrani

  Lideri razgovaraju i o Brexitu, migracijama, reformi eurozone te statusu Jerusalema.

  [EPA - Ilustracija]

  Čelnici zemalja Evropske unije službeno su pokrenuli mehanizam saradnje u odbrani prvog dana samita u Briselu.

  Dvadeset pet država – sve članice Evropske unije osim Danske, Malte i Velike Britanije, koja napušta Uniju, pridružuju se mehanizmu PESCO.

  - Reklama -

  Njegov cilj je da omogući bolju saradnju evropskih država te efikasniju potrošnju na odbrambene projekte, poput razvoja novog oružja.

  „Dugo godina, najsnažniji argument protiv PESCO-a je bio strah da će dovesti do slabljenja NATO-a. Ali, riječ je o suprotnom – snažna evropska odbrana prirodno jača i NATO“, rekao je predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk.

  „Zbog toga PESCO nije samo dobra vijest za nas, već i za naše saveznike, a loša je vijest za naše neprijatelje.“

  Šefica diplomatije EU-a Federica Mogherini, koja je pomogla u ostvarenju plana Njemačke i Francuske, pozdravila je dogovor kao „historijsku odluku“.

  „Nema govora da je reč o evropskoj vojsci, ali svakako jeste veliki uspeh evroentuzijasta i mnogi kažu, san koji se nije ostvarivao više decenija“, javlja iz Brisela reporter Al Jazeere Stefan Goranović.

  Najviše pažnje, uz odbranu, privlači pitanje Brexita nakon prošlosedmičnog dogovora s Britancima. Očekuje se da Evropsko vijeće bez većih problema usvoji preporuku da se s Britanijom krene u sljedeću fazu razgovora o budućim odnosima Londona i Brisela.

  Samit traje dva dana, a među temama su pitanja odbrane, sigurnosti, migracija, reforma eurozone i američka odluka o priznavanju Jerusalema kao glavnog grada Izraela.

  U skladu s novim pristupom definiranim u takozvanoj liderskoj agendi, Evropsko vijeće, najviše političko tijelo EU-a, koje čine šefovi država ili vlada zemalja članica, direktnije i češće bavit će se politički osjetljivim pitanjima, poput migracija ili reforme Evropske monetarne unije, kako bi se ubrzao rad i riješili zastoji koji se događaju na nivou Vijeća EU-a, tijela koje okuplja ministre zemalja članica.

  Važna odluka o Brexitu

  U petak ujutro održava se samit eurozone u proširenom sastavu.

  Tom skupu prisustvovat će čelnici svih zemalja članica osim Velike Britanije.

  Nakon toga slijedi još jedan sastanak u formatu EU27, na kojem bi čelnici trebali potvrditi ocjenu da je postignut dovoljan napredak u pregovorima o razdruživanju Velike Britanije i EU-a, što je uvjet za početak druge faze pregovora o budućim odnosima, odnosno prelaznom sporazumu i okviru za buduće partnerske odnose.

  To će biti najvažnija odluka na samitu.

  Očekuje se da će čelnici prihvatiti smjernice za pregovore o prelaznom sporazumu, koji bi trebao vrijediti dvije godine, počevši od dana izlaska Velike Britanije iz EU-a, 29. marta 2019. godine.

  To znači da pregovori o prelaznom sporazumu mogu krenuti odmah u januaru.

  S druge strane, smjernice za novi ugovor o slobodnoj trgovini za period nakon isteka prijelaznog razdoblja trebale bi biti usvojene tek krajem marta, što znači da bi pregovori o tome mogli početi tek u aprilu.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ÷ 2 = one