Evropska mreža za samostalan život: Izjava podrške gospođi Ani Kotur-Erkić

Autor: Evropska mreža za samostalan život

Brisel – Evropska mreža za samostalan život (skr. ENIL) duboko je zabrinuta zbog žestoke javne kampanje protiv članice naše Mreže mladih i poznate braniteljke ljudskih prava u Bosni i Hercegovini, gospođe Ane Kotur-Erkić. Po struci pravnica, Kotur-Erkić, žrtva je govora mržnje i prijetnji zbog kritike izjave koju je dao novoizabrani gradonačelnik Banje Luke, gospodin Draško Stanivuković. U jednom od prvih intervjua za medije, odgovarajući na pitanje o tome da je poželjan neženja, gospodin Stanivuković izjavljuje da je “zauzet, ali nije oduzet”. Ovom izjavom, insinuirao je da osobe s invaliditetom ne mogu imati emotivne veze ili biti seksualno poželjne bilo kome, potvrđujući dugogodišnji stereotip o navodnoj aseksualnosti osoba s invaliditetom i njihovoj (ne)sposobnosti stvaranja porodice ili samostalnog života, uz potpuno uključivanje u zajednicu.

Možda je gospodin Stanivuković ovu izreku koristio u šali, ali kao javni službenik, mora da razumije težinu svojih riječi i odgovornost za prevenciju širenja štetnih stereotipa. Kao zemlja koja je ratifikovala UN Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom, Bosna i Hercegovina ima obavezu da osigura osobama s invaliditetom pristup svim ljudskim pravima. Ovo podrazumijeva preduzimanje efektivnih i odgovarajućih mjera radi uklanjanja diskriminacije prema osobama s invaliditetom, u svim pitanjima vezanim za brak, porodicu, roditeljstvo i veze (čl. 23.) i podizanja svijesti o građenju poštovanja prava i dostojanstva osoba s invaliditetom (čl. 8.). Države potpisnice Konvencije imaju obavezu da se bore protiv stereotipa, predrasuda i štetnih praksi prema osobama s invaliditetom i da podstiču sve vrste medija da ih prikazuju na način koji je usklađen sa svrhom Konvencije.

Nadalje, nakon što je informisan o uvredljivosti svoje izjave od strane članice zajednice osoba s invaliditetom, gospodin Stanivuković je trebalo da uputi javno izvinjenje i iskoristi priliku da otvori dijalog o preprekama sa kojima se susreću osobe s invaliditetom u njegovom gradu i državi. Umjesto toga, njegovo ćutanje ohrabrilo je poplavu seksističkih uvreda i uvreda na osnovu invaliditeta i pretnji na račun naše članice, mlade žene i posvećene aktivistkinje za ljudska prava. Ovaj incident je još jednom istakao ranjivost pozicije branilaca/teljki ljudskih prava u zemlji i nespremnost institucija da sankcionišu i preventivno djeluju na govor mržnje u medijima i na društvenim mrežama.

Evropska mreža za samostalan život (ENIL) poziva novoizabranog gradonačelnika Banje Luke, gospodina Stanivukovića i rukovodstvo Republike Srpske i Bosne i Hercegovine da:

  • Objave javna saopštenja u kojima osuđuju ponižavajući govor prema osobama s invaliditetom i javno se izvine zbog izjave gospodina Stanivukovića za medij Nova.rs;
  • Ponovo potvrde svoju opredijeljenost ka zaštiti i promociji ljudskih prava osoba s invaliditetom, kako to nalaže UN Konvencija o pravima osoba s invaliditetom;
  • Istraže i procesuiraju upotrebu govora mržnje prema osobama s invaliditetom i sprovedu kampanju podizanja svijesti za javnost, institucije i druge zainteresovane strane, u bliskoj saradnji sa osobama s invaliditetom i organizacijama koje ih predstavljaju;
  • Pruže adekvatnu podršku gospođi Ani Kotur-Erkić i drugim braniocima ljudskih prava, u skladu s UN Deklaracijom o braniocima ljudskih prava, uzimajući u obzir dodatna ograničenja i zloupotrebe sa kojima se suočavaju žene – braniteljke ljudskih prava.

Koristimo priliku da podsjetimo javnost i gradonačelnika Banje Luke, gospodina Stanivukovića, da su javni službenici, na osnovu položaja moći i odgovornosti koje imaju na poziciji koju obavljaju, podložni višem nivou nadzora i kritike javnosti. Stoga, aktiviste i aktivistkinje i njihove kritike ne smiju smatrati prijetnjom, nego važnim partnerima u kreiranju inkluzivnih politika i pružanju boljih usluga građanima.

O Evropskoj mreži za samostalan život – ENIL-u

Evropska mreža za samostalan život (ENIL) je Evropska mreža osoba s invaliditetom, sa članovima/cama u čitavoj Evropi. ENIL je forum svih osoba s invaliditetom, organizacija za samostalan život i njihovih saveznika bez invaliditeta u oblasti samostalnog života. ENIL predstavlja pokret osoba s invaliditetom za ljudska prava i društvenu inkluziju zasnovanu na solidarnosti, vršnjačkoj podršci, deinstitucionalizaciji, demokratiji, samozastupanju, raznovrsnosti invaliditeta i samoodređenju. ENIL okuplja predstavlja članove/ce (pojedince/ke i organizacije) u više od 30 zemalja Evrope.

ENIL ima status člana u Savjetu Evrope, konsultativnu ulogu u ECOSOC–u i članove u Savjetodavnom vijeću mladih Savjeta Evrope.