More

  Evropa zaostaje u promjenama za budućnost

  Stari kontinent je tradicionalno bogat, no druge zemlje brže se prilagođavaju promjenama nužnim za bolju budućnost.

  - Advertisement -

  Evropska regija najmanje je poduzetnička regija u svijetu kad je u pitanju pokretanje vlastitog biznisa, dok su istovremeno neke evropske ekonomije – poput male zemlje Estonije – među najkonkurentnijima na svijetu i s visokom stopom poduzetništva.

  Estoniju kao predvodnicu u poduzetničkim aktivnostima slijedi Švedska, zatim Latvija, Holandija te Velika Britanija, piše zagrebački Jutarnji list.

  Ni velike evropske zemlje, poput, primjerice, Njemačke, nisu se uspjele probiti u sam vrh poduzetničkih zemalja.

  Hrvatska je od 28 evropskih zemalja na 17. mjestu, sa 10,7 posto poduzetničkih aktivnosti samih zaposlenika i pojedinaca koji se odlučuju na pokretanje startupova.

  Pokretanje startupova

  To su ključne tačke Izvještaja Svjetskog ekonomskog foruma “Evropski skriveni poduzetnici: Poduzetnička aktivnost zaposlenika i konkurentnost u Evropi” (Europe’s Hidden Entrepreneurs: Entrepreneurial Employee Activity and Competitiveness), koje je izrađeno u saradnji s Globalnim poduzetničkim monitorom.

  Studija kroz zemljopisne, kulturne i ekonomske perspektive istražuje poduzetničku aktivnost i konkurentnost u Evropi, koja je zanimljiv slučaj, jer šest od deset najboljih svjetskih ekonomija dolazi upravo s tog kontinenta.

  U studiji se promatra i analizira poduzetništvo van tipičnih startupova.

  Kombiniraju se i uspoređuju dva faktora: poduzetničke aktivnosti zaposlenika koji pokreću određene projekte i ideje unutar tvrtke u kojoj rade, umjesto da pokreću vlastite biznise i rade za sebe, i aktivnosti onih pojedinaca koji pokreću vlastite startupove i projekte dok su još zaposleni u nekoj tvrtki.

  Ako se pogleda samo taj drugi faktor, Evropa ne kotira dobro u odnosu na većinu ekonomija.

  Druge regije svijeta imaju puno veće postotke pokretanja startupova.

  Poduzetnička sjeverna Evropa

  Ipak, upravo poduzetnička aktivnost zaposlenika pomaže smanjiti jaz između evropskih i drugih ekonomija.

  Stoga, kada se doda taj drugi faktor, Evropa odmah slijedi SAD, Kanadu i Australiju.

  U Evropi je, za razliku od drugih kontinenata, najveća poduzetnička aktivnost izražena upravo kroz zaposlenike i ideje koje pokreću u tvrtkama u kojima rade.

  Takvih je svojevrsnih poduzetnika čak 40 posto, za razliku od SAD-a, gdje ih ima 29 posto.

  Gledajući malo dublje, jasno je vidljivo da zemlje sjeverne Evrope predvode kad je riječ o poduzetničkim aktivnostima unutar kompanije.

  No, kad se u obzir uzmu oba faktora – i poduzetništvo zaposlenika i pokretanje startupova, lako se može uočiti da su sjeverna Evropa i baltička regija visoko poduzetnički orijentirana.

  Zaostaju Italija, Grčka i Španija

  Gotovo 80 posto tvrtki u Estoniji počelo je poslovanje jer su prepoznali tržišne prilike, kaže izvještaj, i Estonija se često navodi kao model za poduzetničku usmjerenu politiku.

  Na dnu liste je Italija, u kojoj, prema izvještaju, doslovno nema uopće uočljivih nema poduzetničkih aktivnosti zaposlenika, kao ni u Grčkoj i Španiji.

  Evropa je tradicionalno bogata, no druge zemlje izvan Evrope brže se prilagođavaju ekonomskim promjenama te time postaju bolje pripremljene za budućnost.

  Evropa se sporo mijenja i države Evrope se teško prilagođavaju.

  Dobar primjer je Uber, koji se zabranjuje u mnogim evropskim zemljama, dok u zemljama Azije Uber i Taksi koegzistiraju na obostranu radost, pri čemu građani imaju izbor odabrati tip gradskog prijevoza koji im odgovara.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceAgencije

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  seven × one =