More

  Evo šta su u srijedu uradili zastupnici u skupštini Brčko distrikta Bosne i Hercegovine

  - Advertisement -

  Skupština Brčko distrikta je na 50. redovnom zasjedanju, u drugom čitanju, usvojila izmjene Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju, kao i izmjene Zakona o obrazovanju u osnovnim i srednjim školama u Distriktu.

  Predsjednik Skupštine Siniša Milić rekao je da su se ovim izmjenama stvorile zakonske pretpostavke da školske ustanove u Distriktu Brčko mogu biti pravna lica.

  „To će sigurno učiniti kvalitetnijim kako pripremu tako i sam nastavni proces“, rekao je predsjednik Milić.

  Poslanik Siniša Golić, govoreći ispred grupe poslanika koji su predlagači ovih izmjena zakona, istakao je da su izmjene u skladu s Okvirnim zakonom o obrazovanju na nivou BiH, te da će sada i u Distriktu upravljačku odgovornost za funkcionisanje škola kao javnih ustanova preuzeti školski odbori.

  Sljedeći korak je, kaže Golić, izrada elaborata opravdanosti osnivanja srednjih škola te da je ideja da se postojeća Poljoprivredna i medicinska škola razdvoji na dvije i osnuju medicinska škola i poljoprivredno-prehrambena škola.

  „I predškolska ustanova će se formirati kao posebno pravno lice. Stvoreni su uslovi da se i muzička škola formira kao posebna javna ustanova pri čemu je ideja nadležnog odjeljenja da se pored osnovne muzičke dobije i srednja muzička škola. Nadamo se da će to sve biti spremno kako bi u narednoj školskoj godini školske ustanove mogle samostalno da funkcionišu kao javne“, rekao je Golić.

  U drugom čitanju usvojene su i izmjene Zakona o pravnim licima koja osniva Distrikt.

  Usvojena je Odluka o načinu upotrebe lakog ličnog električnog vozila na području Distrikta.

  Potpredsjednik Skupštine Ivo Filipović rekao je da je cilj donošenja ove odluke povećanje bezbjednosti pješaka i onih koji koriste ova vozila kao sredstvo prevoza te da će se o tome još razmatrati i ići i do zakonskih rješenja.

  Usvojen je Izvještaj o izvršenju budžeta Distrikta za period od 1. januara do 30. juna 2023. godine.

  Otisak.ba

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  forty two − = thirty six