More

  EUFOR spreman intervenisati u slučaju sukoba u BiH

  - Advertisement -

  EUFOR je upozorio političke lidere u BiH da je spreman intervenisati u kratkom roku u slučaju da se obnovi nasilje.

  Mirovne snage Evropske unije u Bosni i Hercegovini (EUFOR) upozorili su političke lidere te zemlje da su spremne intervenisati u kratkom roku u slučaju da se obnovi nasilje, dvije decenije od okončanja rata u kojem je ubijeno 100.000 ljudi.

  Zabrinutost raste zbog sve veće nestabilnosti na historijski nestabilnom Balkanu, uključujući separatističke pritiske u BiH, parlamentarni bojkot u Crnoj Gori i obnovljene napetosti između Srbije i njene nekadašnje pokrajine Kosova, prenosi Reuters.

  “Mnogo toga je postignuto, ali ponovno može biti izgubljeno”, kazao je generalmajor Anton Waldner na ceremoniji u Sarajevu, kojom je obilježeno njegovo preuzimanje komande nad EUFOR-om. EUFOR ima 800 vojnika raspoređenih u BiH.

  “Još je na snazi izvršni mandat koji omogućava značajno pojačanje snaga EUFOR-a u kratkom roku. Neću oklijevati da po potrebi pozovem te rezervne snage”, rekao je Austrijanac Waldner. “Vi, politički lideri, imate najmoćniji ključ u svojim rukama.”

  ‘Eksterni utjecaji’

  Novi zapovjednik operacija EUFOR-a, general James Everard, kazao je da su bili prisutni “eksterni utjecaji u igri na regiji šireg Zapadnog Balkana i u Bosni, koji imaju potencijal da dovedu u pitanje napredak”.

  Lideri zapadnih zemalja su optužili Rusiju da pokušava da iskoristi sve manji utjecaj Evropske unije na Balkanu tako što manipulira političkim događajima u regiji.

  Rusija, koja negira takve optužbe, historijski je saveznik Srba.

  “U svjetlu takvih izazova, ključno je da zajednički ustrajemo”, dodao je Britanac Everard.

  Prošle godine su crnogorske vlasti optužile grupu srbijanskih i ruskih nacionalista da su planirali puč tokom izbora kako bi opozicijska alijansa došla na vlast.

  Negiranje optužbi

  Rusija se snažno protivi da bivša jugoslavenska republika postane članica NATO-a, ali je odbacila optužbe.

  EUFOR je prvi put raspoređen u BiH 2004, kada su zamijenili Stabilizacijske snage NATO-a (SFOR), koje su brojale više od 60.000 vojnika.

  NATO je ranije kazao da bi u slučaju izbijanja bilo kakvog nasilja u BiH mogao brzo rasporediti vojne snage, uglavnom iz Italije i Njemačke.

  Zabrinutost od novog sukoba u BiH je u porastu nakon zahtjeva Srba za separaciju entiteta Republika Srpska od ostatka zemlje, te zbog velike podrške glasača na referendumu da zadrže nacionalni praznik, koji je Ustavni sud proglasio neustavnim.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceN1

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  seventy eight ÷ thirteen =