More

  EU i SAD pozdravili usvajanje Zakona o akcizama

  Johannes Hahn, Maureen Cormack i Lars-Gunnar Wigemark izrazili zadovoljstvo zbog usvajanja seta zakona o akcizama i putarinama.

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Predstavnici Evropske unije izrazili su zadovoljstvo zbog usvajanja seta zakona o akcizama i putarinama u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

  Komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju EU-a Johannes Hahn rekao je da je iz Bosne i Hercegovine stigla dobra vijest, reagirajući na usvajanje seta zakona o akcizama u Parlamentarnoj skupštini.

  “Pozdravljamo usvajanje zakona, kao ključnog koraka za osiguranje razvoja infrastrukture i međunarodne pomoći. Pozdravljam one koji su glasali za. Oni su pokazali hrabrost i posvećenost pokretanju svoje zemlje na putu ka EU, u interesu svojih građana”, poručio je Hahn.

  Ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack također je ocijenila pozitivnim usvajanje Zakona akcizama na sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine, kazavši da je to Zakon koji će “osloboditi” značajnu podršku za infrastrukturni napredak Bosne i Hercegovine, odnosno da će osloboditi sredstva iz Evropske banke za obnovu i razvoj, Međunarodnog monetarnog fonda i ostalih institucija.

  ‘Mi to ne radimo u EU’

  Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Lars-Gunnar Wigemark izrazio je zadovoljstvo odlukom Zastupničkog doma bh. Parlamenta o usvajanju seta zakona o akcizama i putarinama.

  Wigemark je istakao da je odluka posebno važna zbog finansiranja investicija u infrastrukturu, prije svega autoputeve i ceste, ali i zbog kreiranja pozitivnog ekonomskog okruženja.

  Set zakona o akcizama, prema riječima Wigemarka, put je za više privatnih, javnih i direktnih stranih ulaganja.

  “Obraćanje nekih parlamentaraca tokom rasprave bilo je nisko, posebno zbog riječi upućenih predsjedavajućoj [Zastupničkog doma bh. Parlamenta] Borjani Krišto kao ženi. Svi moraju iskazati poštovanje jedni prema drugima, a reakcije upućene prema meni neću komentirati. Kada vam ponestane argumenata, tada posežete za takvim komentarima. Mi to ne radimo u EU”, rekao je Wigemark.

  Zastupnik Nezavisnog bloka Salko Sokolović tokom rasprave u Parlamentu rekao je da “Wigemark nije predstavnik Evropske zajednice, nego EIB-a i EBRD-a”, te da je “finansijski lobista koji ima obavezu finansijska sredstva plasirati u Bosnu i Hercegovionu”.

  Zastupnica Srpske demokratske stranke Aleksandra Pandurević rekla je da je “pravi predlagač ovog zakona Wigemark, koji je ovih dana obilazio zastupnike, neke je obilazio kućama, a neke je zvao svojoj kući”.

  Wigemark je pojasnio efekte koje će set zakona o akcizama i putarinama imati po život građana Bosne i Hercegovine.

  Investicije i grantovi

  “Ima nekoliko investicija od EBRD-a, Evropske investicijske banke, koje će doći odmah. Tu su i grantovi Evropske komisije, ali i novac poreskih obveznika EU-a koji će doći u Bosnu i Hercegovinu. To je novac poreskih obveznika za koji smo mi odgovorni, dakle, ne radi se o grantovima”, istakao je Wigemark.

  Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojio je, sa 22 glasa za i 20 glasova protiv, set zakona o akcizama zbog kojih će za 0,15 konvertabilnih maraka (7,5 eurocenti) poskupjeti gorivo i cestarine, a vrlo vjerovatno i drugi proizvodi i usluge.

  Sjednicu, koja je trajala do 4:15 sati u petak, obilježile su brojne pauze i burna rasprava, u kojoj nije nedstajalo i uvreda, prenose agencije.

  Izmjene zakona bile su preduvjet koji je postavio MMF za odobrenje novih kredita.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceAgencije

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  + forty one = 47