More

  EU, SAD, OSCE i Inzko kritizirali izjave Čovića

  Presuda je pojedincima, a ne narodu kako to Čović želi predstaviti - a njegove izjave nisu evropske i ne doprinose stabilnosti BiH, poručili su.

  Negiranje presude “šestorki”, a prije svega izjave predsjedavajućeg Predsjedništva, Dragana Čovića – naišle su na kritike Evropske unije, Ambasade SAD-a, Misije OSCE-a u BiH, visokog predstavnika. Presuda je pojedincima, a ne narodu kako to Čović želi predstaviti – a njegove izjave nisu evropske i ne doprinose stabilnosti BiH, poručili su.

  U nizu susreta, komesar Hahn u ponedjeljak rame uz rame i sa Čovićem. Iako je nakon posjete Predsjedništvu, bilo predviđeno obraćanje novinarima – nije se desilo. Otkazao ga je Hahn, kaže zbog gustog rasporeda. No, tek nekoliko dana unazad, deklarativno najveći zagovarač evropskog puta Dragan Čović izjavljuje – “ako treba evropski put neka dugo čeka, ali ćemo se prije izboriti za svakog časnog predstavnika HVO-a i hrvatskog naroda u BiH”. Stoga mu Hahn poručuje:

  “Svakako će biti jedan od suštinskih elemenata naše strategije za zemlje Zapadnog Balkana da se one fokusiraju na iste te vrijednosti, a evropske vrijednosti podrazumijevaju poštivanje odluka suda. Svako od nas je, vjerujem, iskusio neku presudu suda s kojom niste zadovoljni. To je jedna stvar, ali druga stvar je poštivanje odluka suda. Bez tog temeljnog razumijevanja jednostavno nema napretka”, poručio je Hahn.

  Nezadovoljstvo Čovićevim izjavama iskazuje i Ambasada Amerike. Kažu – Sud je ustanovio pojedinačnu odgovornost za počinjene zločine. No, Čovićeve izjave su pokušaj da se pojedinačna odgovornost prebaci na cijele grupe ljudi.

  “Neprihvatljivo je uslovljavati budućnosti Bosne i Hercegovine presudama koje se odnose na pojedince koji su osuđeni za ozbiljne zločine. Podrška presuđenim ratnim zločincima potkopava načelo zakonitosti i međunarodni poredak i ni na koji način ne doprinosi ostvarenju interesa građana BiH koji zaslužuju pravdu i pomirenje”, saopšteno je iz Ambasade SAD-a.

  Sličnog stava – i u OSCE-u.

  “Misija poziva sve lidere da promovišu mir i stabilnost u državi tako što će poštovati presude MKSJ-a i domaćih pravosudnih institucija koje procesuiraju predmete ratnih zločina. Presude izrečene pojedincima ne bi trebalo tumačiti kao presude usmjerene protiv bilo koje etničke skupine”, mišljenja su u OSCE-u.

  Sud je presudio krivicu prema djelima, a ne nacionalnost – ranije je kazao i visoki predstavnik, Valentin Inzko. Pozvao je da se slučaj Prlić i drugi ne politizira. Istina i pravda su jedini put naprijed. Ka boljoj budućnosti.

  SourceN1

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  2 + three =