More

    EU, OHR, OSCE i ambasade Britanije i SAD-a zabrinuti zbog zaključaka VSTV-a

    Razrješenje sudija i tužilaca bez odgovarajuće procedure podriva vladavinu prava u Bosni i Hercegovini, saopćeno je.

    Ambasade Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije u Bosni i Hercegovini izrazile su duboku zabrinutost zbog zaključaka koje je u četvrtak usvojilo Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine, nakon informacija koje je dostavio Centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih osoba bh. entiteta Republika Srpska.

    “Konkretno, smatramo uznemirujućim poziv VSTV-a za izmjenom Zakona o VSTV-u, što bi omogućilo razrješenje sudija i tužilaca bez provođenja disciplinskog postupka”, piše u saopćenju ambasada.

    Razrješenje sudija i tužilaca bez odgovarajuće procedure u suprotnosti je s ključnim garancijama Evropske konvencije o ljudskim pravima te podriva vladavinu prava u Bosni i Hercegovini.

    Ugrožena nezavisnost sudija i tužilaca

    To bi otvorilo vrata neprikladnoj političkoj kontroli nad djelatnicima u pravosuđu Bosne i Hercegovine omogućavanjem njihovog razrješenja bez razloga ili provedbe odgovarajućeg procesa, dodaje se u saopćenju.

    “Ova odredba značajno ugrožava nezavisnost sudija i tužilaca širom Bosne i Hercegovine. Nezavisno i nepristrasno pravosuđe od vitalnog je značaja za vladavinu prava i ključna je demokratska vrijednost. Nezavisno pravosuđe mora biti u stanju djelovati bez političkog utjecaja ili drugih vanjskih pritisaka, uključujući medije. Ideja nezavisnosti i nepristrasnosti jednako je važna kao i sama nezavisnost; pravda ne treba samo biti zadovoljena, nego to mora biti i vidljivo.”

    Iz ambasada se izražava i zabrinutost zbog toga što je VSTV zadužio tužilaštva da sastave spisak optuženih za ratne zločine na osnovu etničke pripadnosti, s obzirom na to da se time dalje politizira sudski postupak i procesuiranje predmeta ratnih zločina.

    “Nadalje, zahtjev VSTV-a da im se dostave informacije o tome da li su sudije ili tužioci u izvještaju Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih osoba RS-a bili predmetom istrage vrši neprimjeren pritisak konkretno na ove osobe, ali u širem kontekstu, i na svakog sudiju i tužioca u zemlji.”

    Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovinii specijalni predstavnik EU-a u ovoj zemlji Lars-Gunnar Wigemark kazao je kako je EU primila k znanju zaključke koje je VSTV usvojio 26. oktobra 2017. godine u vezi s informacijom koju je dostavio Centar za istraživanje rata i ratnih zločina i traženje nestalih osoba RS-a.

    Niko ne može biti smijenjen bez istrage

    Wigemark je poručio kako su određeni zaključci koje je usvojio VSTV zabrinjavajući i mogli bi direktno utjecati na neovisnost sudija i tužioca, kao i na poštivanje osnovnih prava.

    “Pravo na pošteno suđenje je preduslov za povjerenje javnosti u sistem pravosuđa. Pretpostavka nevinosti je u središtu osnovnih prava koja štiti EU. Niti jedan zvaničnik, uključujući sudije i tužioce, ne može biti razriješen dužnosti bez provođenja odgovarajuće neovisne istrage i prethodnih disciplinskih procedura. Odgovarajuće sankcije je moguće izreći samo nakon provedbe takvih procedura i ukoliko se utvrdi postojanje pravne utemeljenosti optužbi protiv zvaničnika. Zaobilaženje ovih procedura će direktno ograničiti neovisnost i nepristranost pravosuđa i nije u skladu sa standardima EU-a”, upozorio je Wigemark.

    Istakao je kako postoji potreba za unapređenjem kriterija za imenovanje i razrješenje zvaničnika, u skladu sa standardima EU-a, te da bilo kakva unapređenja moraju u potpunosti uzeti u obzir potrebu održavanja neovisnosti pravosuđa, kao i poštivanja osnovnih prava.

    Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini s dubokom zabrinutošću tretira zaključke VSTV-a od 26. oktobra.

    Za OHR je posebno zabrinjavajući zaključak VSTV-a prema kojem će VSTV tražiti od Ministarstva pravde, Vijeća ministara i Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine da u hitnoj proceduri izmijeni Član 44. Zakona o VSTV-u u smislu uvođenja izuzetne mogućnosti razrješenja sudija ili tužilaca bez provedenog disciplinskog postupka.

    OHR: Neprimjeren vanjski utjecaj ili pritisak

    Stav OHR-a je da su takvi postupci, usmjereni protiv nosilaca pravosudnih funkcija, u suprotnosti s deklariranim ciljem VSTV-a da izgradi nezavisno i profesionalno pravosuđe.

    “U državi koja se rukovodi vladavinom prava, a Bosne i Hercegovina je takva država, u skladu s Aneksom IV Općeg okvirnog sporazuma za mir, sudska vijeća imaju značajnu ulogu u zaštiti i promociji nezavisnosti pravosuđa tako što doprinose očuvanju integriteta i nezavisnosti sudija i tužilaca, a posebno tako što ih štite od neprimjerenog vanjskog utjecaja ili pritiska”, ističe se u saopćenju OHR-a.

    OHR smatra da mandati sudija i tužilaca trebaju biti potpuno sigurni, a da smjene mogu doći u obzir tek po okončanju pravičnog, transparentnog i odgovarajućeg disciplinskog postupka.

    OSCE: Najvažnija načela vladavine prava

    Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini izražava duboku zabrinutost zbog prirode izjava izraženih u zaključcima VSTV-a od 26. oktobra.

    Nezavisnost pravosuđa je temeljno načelo međunarodnog prava o ljudskim pravima, uključujući i nekoliko glavnih međunarodnih instrumenata.

    Iako je legitimno preispitivati funkcionisanje pravosuđa, ocjena Misije je da zaključci VSTV-a, zbog njihovog sadržaja, predstavljaju nepotreban pritisak za nezavisne pravosudne institucije.

    Zaključci VSTV-a ne odražavaju značenje i svrhu nezavisnosti pravosuđa kao najvažnijeg načela vladavine prava.

    Misija poziva VSTV da uspostavi dosljedne prakse kako bi nosioce pravosudnih funkcija zaštitilo od nepotrebnih pritisaka te kako bi se zaštitilo povjerenje javnosti od neosnovanih napada, posebno s obzirom na činjenicu da su se sudije i tužioci, koji su predmet kritike, obavezali na diskreciju koja ih sprečava da odgovore.

    POSLEDNJE VIJESTI

    - Advertisement -

    POVEZANE VIJESTI

    Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

    Molimo Vas unesite komentar
    Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

    1 × = five