More

  EU nameće Balkanu novo pravilo za putovanje u šengenskoj zoni

  Za putovanje u EU građanima Zapadnog Balkana neće trebati vize, ali će morati ispunjavati detaljne formulare prije puta.

  - Advertisement -

  Građani država Zapadnog Balkana ubuduće će za putovanje u “šengenski prostor” morati prethodno zatražiti odobrenje od nadležnih službi Europske unije, iako će i dalje biti oslobođeni vađenja viza, prenosi Beta.

  Odobrenje će se tražiti ispunjavanjem elektronskog fomulara, a odgovor EU će stizati u roku od najkasnije 72 sata. Onima za koje se utvrdi da predstavljaju opasnost po sigurnost EU bit će odbijena dozvola za putovanje, navodi se u prijedlogu za uspostavljanje novog Europskog sustava za odobravanje putovanja (ETIAS).

  Takav prijedlog Europske komisije potvrdio je Odbor za građanske slobode Europskog parlamenta (LIBE). Nakon što ga u parlamentu usvoje sva nadležna tijela, bit će proslijeđen na usvajanje Vijeću ministara EU, rekao je agenciji Beta neimenovani dužnosnik odbora LIBE.

  Prema prijedlogu, građani država Zapadnog Balkana i drugih zemalja kojima nisu potrebne vize za putovanje u “šengenski prostor” EU bez unutarnjih granica morat će za uslugu prethodne provjere platiti 10 eura, ali će taj trošak pokrivati razdoblje za putovanja od tri godine, odnosno dok traje važnost putovnice.

  Od plaćanja te naknade će biti oslobođene osobe mlađe od 18 i starije od 60 godina, članovi obitelji državljana EU, kao i studenti i znanstveno osoblje.

  Složen postupak

  Predstavnica za tisak odbora LIBE Estefania Narrillos rekla je beogradskoj agenciji da bi cijeli postupak u Europskom parlamentu trebao biti okončan do kraja godine, a potom će o sustavu ETIAS konačnu odluku donijeti Vijeće ministara EU.

  “Postupak je složen i sustav bi mogao stupiti na snagu za najmanje dvije godine, vjerojatno tek početkom 2020. godine”, navela je Narrillos.

  Oni građani Zapadnog Balkana, koji žele putovati i ne trebaju vaditi vize za “šengenski prostor”, EU će prethodno morati tražiti odobrenje putem elektronskog formulara u kojem će pored osobnih i podataka o putovnici, morati navesti i adresu boravišta u Uniji, tamošnji kontakt i zemlju ulaska u EU.

  Također će morati “obavijestiti vlasti EU o tome jesu li bili osuđivani za ozbiljne kriminalne prekršaje (terorizam, seksualnu eksploataciju djece, trgovinu ljudskim bićima ili drogom, ubojstva i silovanja), kao i o boravku u specifičnoj zoni sukoba ili odluci da napuste neku zemlju, i to sve za posljednjih 10 godina”.

  Mogućnost žalbe

  Elektronski formular s molbom konkretne osobe da putuje bez viza u “šengensku zonu” će automatski biti provjeren u bazama podataka EU, uključujući Šengenski informacijski sustav (SIS), Sustav ulaska/izlaska, kao i preko baza europske policijske službe Europol i Interpola, “kako bi se provjerilo nije li putni dokument izgubljen, ukraden ili je za tom osobom izdan nalog za uhićenje”, navodi se u obrazloženju prijedloga za ETIAS.

  Od osobe koje traži odobrenje za putovanje u “šengenski prostor”, kako je navedeno, može biti zatraženo da pruži dodatne informacije, a u izuzetnim slučajevima i zahtjev za razgovor.

  “Ako tražitelju odobrenje bude odbijeno, bit će obaviješten o razlozima i uživat će pravo žalbe, uključujući i preko suda”, stoji u prijedlogu.

  Europska komisija je stavila do znanja da sada postoji 60 zemalja čijim građanima nije potrebna viza za ulazak u EU, a očekuje se da će šengenske granice u 2020. prijeći 39 milijuna stranaca.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceAgencije

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  78 − seventy one =