More

  EU mijenja politiku prema Balkanu – nove članice 2025?

  Prvi put u historiji perspektiva njihovog pristupanja ima vremenski okvir, navodi se u strateškom dokumentu Evropske komisije.

  Evropska unija planira obećati da će novi val proširenja na zapadnom Balkanu biti 2025. godine, ali pod uvjetom da države riješe međusobne razmirice, tvrdi portal EUobserver, pozivajući se na nacrt dokumenta koji, kako ističu, Evropska komisija treba usvojiti 14. februara.

  “Naši partneri na zapadnom Balkanu imaju historijsku priliku. Prvi put u historiji perspektiva njihovog pristupanja ima vremenski okvir”, navodi se u strateškom dokumentu, uz pojašnjenje da rok važi za “najbolji scenarij”.

  “Uz snažnu političku volju, provođenje reformi i trajnih rješenja sa susjedima, Crna Gora i Srbija mogu biti spremne za članstvo do 2025. godine”, navodi se u tekstu dokumenta u koji je ovaj medij imao uvid.

  EU neće uvoziti bilateralne sukobe

  Također, dokument predviđa da bi do tada i Albanija, Bosna i Hercegovina, Makedonija i Kosovo trebali “napredovati značajno na evropskom putu” te da “bi pregovori o članstvu trebali biti u poodmakloj fazi”.

  Dokument je značajna promjena u pristupu Brisela, a posebno nakon što je predsjednik EK-a Jean-Claude Juncker još 2014. godine rekao da novog proširenja neće biti u doglednoj budućnosti.

  Crna Gora i Srbija su već otvorile pregovore o članstvu, Albanija i Makedonija to očekuju ove godine, dok Bosna i Hercegovina čeka odobravanje kandidatskog statusa, nakon što dostavi odgovore na upit EK-a.

  No, dokument upozorava da međusobne razmirice među državama mogu biti prepreka “ambicioznom planu”.

  “EU neće i ne može uvoziti bilateralne sukobe. Zato naši partneri na zapadnom Balkanu moraju hitno riješiti sve postojeće sporove”, navedeno je.

  Za granične sporove EU će predložiti da idu na međunarodnu arbitražu u Hagu te da se odluke trebaju poštivati.

  Samit sa zapadnim Balkanom 18. maja

  To se posebno odnosi na odnose Srbije i Kosova, čija će normalizacija biti ključna za napredak obje zemlje ka članstvu.

  Nova Junckerova agenda za Balkan, kako ističe EUobserver, bit će formulirana za vrijeme bugarskog predsjedavanja EU-om, koje je počelo 1. januara.

  Unija će održati samit sa zapadnim Balkanom 18. maja u Sofiji, čime će biti obilježeno 15 godina od historijskog samita u Solunu, kada je prvi put otvorena evropska perspektiva za regiju.

  Također, EK planira objaviti redovne izvještaje o napretku država u aprilu ove godine, navodi EUobserver.

  SourceAgencije

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  9 + one =