More

  Esed Kadrić o porezu na nekretnine: Pogoduje se onima koji imaju novac da dodatno grade

  "Oni [penzioneri] za svoje kuće plaćaju porez, a neko ko možda ima kuću u vrijednosti milion maraka, izgrađenu nakon usvajanja ovog zakona [Zakon o porezu na nekretnine], ne plaća ništa", zaključio je predsjednik Kadrić.

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Zakon o porezu na nekretnine u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine na snazi je već osam godina.

  Međutim, Direkcija za finansije nije učinila ništa na evidentiranju novoizgrađenih objekata, stoga iz godine u godinu prihodi po ovom osnovu nisu se drastično povećavali, kazao je u srijedu na 16. redovnoj sjednici Skupštine predsjednik Esed Kadrić [Stranka demokratske akcije], koji je postavio zastupničko pitanje.

  “U zadnjih osam godina izgrađeno je na hiljade novih objekata. Postojeći objekti su dobili novu vrijednost u smislu renoviranja, proširenja i ulaganja, a da Direkcija ne prati te postupke i ne utvrđuje nove vrijednosti tih nekretnina. Samim time i veće prihode za Distrikt u smislu oporezivanja tih objekata”, naveo je on u izjavi medijima i naglasio:

  “Pogoduje se onima koji imaju novac da dodatno grade”

  “Krajnje je vrijeme da Direkcija za finansije shvati da mora ubirati prihode Distrikta, ono što je naša zakonska obaveza, jer će to nama stvarati uslove da možemo kvalitetnije raspoređivati naše vlastite prihode.”

  Istakao je da, prema prvom popisu nekretnina, porez plaćaju oni koji ne investiraju u izgradnju i kupovinu novih nekretnina.

  “Pogoduje se onima koji imaju novac da sebi nešto dodatno grade, bilo da su stambene zgrade, bilo da su poslovni prostori, a, recimo, kategorija penzionera ne može sebi ništa graditi. Oni za svoje kuće plaćaju porez, a neko ko možda ima kuću u vrijednosti milion maraka, izgrađenu nakon usvajanja ovog zakona, ne plaća ništa”, zaključio je predsjednik Kadrić, koji je svoje pitanje pretvorio u formu informacije.

  Odgovori brže stižu

  Na ovoj sjednici odgovoreno je na većinu postavljenih zastupničkih pitanja, što nije bio slučaj u ranijem periodu, kada su zastupnici čekali i po nekoliko mjeseci na odgovore.

  Rezultat je to velikog negodovanja na 15. redovnoj sjednici prije 15 dana, kada je predsjednik Kadrić zatražio da odgovori na pitanja brže stižu.

  “Ovim smo pokazali da se može na vrijeme i adekvatno odgovarati na poslanička pitanja, što predstavlja jednu ozbiljnost u radu šefova odjeljenja, vršioca dužnosti direktora Kancelarije [za upravljanje javnom imovinom] i drugih javnih preduzeća. Na taj način pokušavamo pomoći građanima Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, jer postoje poslanička pitanja koja se odnose na neke životne probleme”, kazao je u izjavi medijima glavni koordinator Vlade Damir Bulčević.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  80 ÷ sixteen =