More

  Esed Kadrić o budžetu: Novi aparati za bolnicu, podsticaji u privredi, poljoprivredi, pomoć boračkim organizacijama

  - Ovo je jako složena koalicija ovdje i trebalo je to sve posložiti i u petak, pred Bajram, smo to napokon uspjeli – kazao je Kadrić za Faktor

  - Advertisement -

  Skupština Brčko Distrikta BiH usvojila je napokon budžet za 2017. Privremeno finansiranje je, kao i proteklih godina, trajalo skoro šest mjeseci.

  Ukupan iznos sredstava predviđenih budžetom za ovu godinu iznosi oko 233 miliona maraka i procjena je da je to “realan prihod za ovu godinu”. Od toga je za plaće namijenjeno oko 70 miliona maraka, za poticaje privredi namijenjeno je 7,5 miliona maraka, a za poljoprivredu oko osam miliona maraka.

  Esad Kadrić, zastupnik SDA i predsjednik Skupštine Brčko Distrikta BiH, kaže da se čekao dogovor čak devet stranaka.
  U budžetu je predviđeno i oko 12 miliona maraka koje bi se trebale namaknuti iz sudskih presuda koje su prikazane kao prihod, ali je upitno kako će se oni naplatiti.

  – Najveći su izdati za plaće oko 3.300 ljudi. Iz budžeta se finansira i školstvo u kojem radi oko hiljadu ljudi, sudove, policiju, reviziju, pravobranilaštvo… Neki bi rekli da nam je budžet veliki, ali nije to baš tako – naglasio je Kadrić.

  Ostatak budžeta trošit će se na subvencije. Oko tri miliona predviđeno je za nabavku novih aparata u bolnici, prije svega magnetne rezonance i CT-a. Za opremanje škola namijenjeno je milion maraka. Radit će se i rekonstrukcija vodovoda i kanalizacije…

  – Oko 7,5 miliona maraka namijenjeno je za poticaje privredi, a oko 8,5 miliona maraka za poljoprivredu što su najizdašnija davanja u BiH. Za Luku Brčko nismo namijenili velike subvencije, ona je ove godine minorna i iznosi oko 20.000 maraka. To je javno preduzeće i neka se bori za sebe – naglasio je Kadrić.

  U budžetu je za socijalna davanja namijenjeno oko 16 miliona maraka koji će se potrošiti na subvencije penzionerima koji će moći jednom godišnje ići i u banjska lječilišta i kojima Distrikt subvencionira i troškove za električnu energiju, ljudima u socijalnoj potrebi, svi učenici će dobiti besplatne udžbenike i prijevoz, stipendirat će se 200 novih studenata.

  – Pomažu se i boračke kategorije, od stambenog zbrinjavanja do jednokratne pomoći kod smrti člana porodice na koju pravo ima svaki demobilizirani borac, vojni invalid i porodica šehida – kazao je Kadrić za Faktor.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceFaktor.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  nine × = fifty four