More

  Esed Kadrić: Neko će morati platiti političku cijenu

  Trenutna vladajuća većina u Distriktu na putu je da se raspadne.

  Nakon što je gradonačelnik Brčko distrikta Siniša Milić [Savez nezavisnih socijaldemokrata – SNSD] jednostranom odlukom smijenio svog savjetnika Ismeta Dedeića [Savez za bolju budućnost – SBB], trenutna vladajuća većina u Distriktu na putu je da se raspadne, piše Avaz.ba.

  Prema riječima Eseda Kadrića [Stranka demokratske akcije – SDA], predsjednika Skupštine Distrikta, smjenom Dedeića otvoreno je ne samo pitanje funkcioniranja dosadašnje većine, nego i ono mnogo osjetljivije, a tiče se pokušaja zloupotrebe višemilionskih kreditnih sredstava za revitalizaciju Luke Brčko.

  “Smjena Dedeića jednostrani je čin Gradonačelnika, tako da smo odlučni da taj presedan više niko ne napravi. Političku cijenu za ovo što je urađeno neko će morati platiti. Ovdje je, prije svega, u pitanju nacionalno dostojanstvo, jer Bošnjacima niko ne može smjenjivati funkcionere, a da prethodno ne iznese čvrstu argumentaciju za to, ali u pitanju je i obraz nas koji smo dio vlasti u Distriktu. Neko nas je pokušao uvući u malverzacije na štetu građana, što nećemo dozvoliti”, kazao je Kadrić za Avaz.

  “Nismo protiv kredita niti protiv gradnje i napretka Distrikta, posebno ne protiv modernizacije Luke. Ali jesmo protiv toga da planirana investicija bude skuplja za nekoliko miliona maraka, jer neko hoće svoje privatne interese da ugradi u sredstva za koja će se zadužiti građani Distrikta. Još od 2003. postoji idejno rješenje revitalizacije Luke, ali je taj projekt u tajnosti izmijenjen kako bi pogodovao nečijem privatnom interesu. Sa svime sam upoznao i šefa Delegacije EU u BiH Lars-Gunara Vigemarka [Lars-Gunnar Wigemark]”, navodi Kadrić.

  Rješenje za krizu?

  Politička kriza u Brčko distriktu počela je nakon što je Milić potpisao odluku o smjeni Dedeića.

  Nakon toga su uslijedile tri konferencije za novinare – dvije Eseda Kadrića, jedna Siniše Milića.

  Kadrić je prošli utorak u izjavi medijima predložio da rješenje za krizu ponude oni koji su napravili problem.

  Na pitanje novinara Otiska o rješenju, Milić je u srijedu odgovorio da je već predložio rješenje, a to je da se predloži kandidat za novog savjetnika.

  “Neće SBB predlagati nikakvog savjetnika. Nama nisu važne funkcije, nama je važan princip. Ne može se jednostrano niko u Brčkom ponašati, bilo da se radi o gradonačelniku, predsjedniku Skupštine i bilo kom drugom funkcioneru. Žao mi je da oni koji su napravili problem nemaju potrebu da ponude rješenje spram kojeg bismo se mi određivali”, odgovorio je Kadrić u srijedu na pitanje novinara Otiska o predloženom rješenju Milića, dodavši da ne zna šta bi bilo rješenje, ali da zna “da smo u velikom problemu”.

  Bez većine u Skupštini

  Skupština Brčko distrikta Bosne i Hercegovine u srijedu na 17. redovnoj sjednici nije podržala Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim preduzećima u drugom čitanju, koji je u proceduru uvršten na prijedlog Kluba zastupnika SNSD-a.

  Šesnaest zastupnika glasalo je protiv, sedam za, a tri su bila uzdržana.

  Slobodanka Ćurčić iz Kluba zastupnika SNSD-a koji je, uz Klub zastupnika koalicije Srpska demokratska stranka – Narodni demokratski pokret [SDS-NDP], podržao ovaj zakon, kazala je u izjavi medijima da izjašnjavanje po ovom pitanju nije urađeno u skladu sa dogovorom skupštinske većine.

  “Zakon će ponovo u proceduru. Zakonski rok je 30 dana”, izjavila je ona u srijedu, dodavši da ovo nije odraz političke krize, nego neusaglašenosti.

  Kadrić je tada medijima kazao da se radi o neprepoznavanju “da mi imamo veliki problem”.

  “Ja sam neki dan kazao da je ova koalicija upitna. Očito da oni koji su izazvali problem ne žele to tretirati problemom. Ovo je bila jedinstvena prilika da se pokaže da mi uistinu jesmo možda u najdubljem problemu od uspostave Distrikta. Dešavaju se presedani koji do sada nisu bili praksa u Distriktu, i ova stvar, što se tiče mene i onih koje predstavljam, neće završiti na način da ništa nije bilo”, izjavio je on.

  Skupštinsku većinu u Brčkom čine SDA, SBB i SBiH [Stranka za Bosnu i Hercegovinu] od bošnjačkih stranaka; SNSD i SDS-NDP od srpskih stranaka; HDZ BiH [Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine] kao predstavnik Hrvata; te turska i albanska nacionalna manjina.

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  1 KOMENTAR

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  37 − = thirty four