More

  Esed Kadrić: Namjera nam je vratiti izgubljeno povjerenje investitora

  spot_imgspot_img

  Dolaskom nove Vlade Brčko distrikta intenzivirane su aktivnosti oko izrade regulacionog plana za poslovnu zonu na području bivše baze McGovern u naselju Brod. Potpisan je ugovor o prodaji putem specijalne pogodbe sa grupacijom Studen Holding, a radi se o 30 hektara zemljišta.

  „Žurno radimo izradu regulacionog plana za tu industrijsku zonu. Imamo obezbjeđena i sredstva za finansiranje komunalne i putne infrastrukture“, istaknuo je Kadrić, dodavši da će intezivni radovi početi najkasnije s proljeća. Dodao je da se javljaju i drugi investitori da sarađuju s Vladom te da im je zato namjera „vratiti izgubljeno povjerenje“ kod ulagača.

  U skupštinskoj proceduri je novi Zakon o javnoj imovini, koji bi trebao skratiti vremenske rokove za određene aktivnosti prilikom realizacije investicija.

  Kadrić je istakao da je skupštinsko razmatranje investicija „najtransparentniji model“.

  „Na kraju je Supština ta koja daje saglasnost ili ne“, podcrtao je, dodavši da će tako raditi i s drugim investicijama.

  Objasnio je da pored skupštinskog razmatranja postoje i modeli direktne prodaje i procedura javnog nadmetanja, ali da se u praksi pokazalo da se ozbiljni  investitori reketiraju tako što se konkurencija prijavi na tender s namjerom ucjene.

  Istakao je da se novim Zakonom o javnoj imovini skraćuje period za određene aktivnosti.  „Ako je dosada bilo 30 dana da se vrši  javni uvid i izlaganje, mi smo to skratili na 15.“

  „Omogućili smo da gradonačelnik direktno može s Kancelarijom za upravljanje javnom imovinom odmah krenuti u pripremu procedura, bez puno trošenja vremena na administriranje“, rekao je, dodavši da je cilj Vlade da investicija što prije stigne do Skupštine.

  Kadrić ističe da bi se investicijama u Brčkom u relanom sektoru moglo zaposliti do 2000 ljudi čime bi se, prema njegovim riječima, „značajno ublažilo stanje koje imamo“.

  Autorica: Emina Osmić-Hajdarević

  Čitano

  Povezani članci